Ministarstvo poljoprivrede: Europskim novcem sačuvano 2.300 radnih mjesta

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u ponedjeljak da je putem financijskih instrumenata Pograma ruralnog razvoja (FI PRR) očuvano više od 2.000 radnih mjesta i nabavljeno 54 tisuće životinja.

Navode i kako službena platforma Europske komisije za savjetodavne usluge o financijskim instrumentima FI-compass priprema brošuru o studiji slučaja hrvatske sheme mikro i malih zajmova kao primjer dobre prakse drugim članicama EU.

Rezultat je to pozitivnih ocjena krajnjih primatelja i uspješnog korištenja sredstava financijskih instrumenta Programa ruralnog razvoja (FI PRR) koja su hrvatski poljoprivrednici u 2019. koristili u većem broju nego u ijednoj drugoj članici EU, dok je 2020. primat preuzela Poljska, a Hrvatska je ostvarila drugo mjesto.

Iz tog se razloga, kako navode iz Ministarstva, ukupni raspoloživi iznos financijskih instrumenata povećavao u nekoliko navrata te je s inicijalnih 536 milijuna kuna došao na više od 782 milijuna kuna. Pritom je zaključno s listopadom prošle godine isplaćeno 437 milijuna kuna za 1.216 krajnjih primatelja.

“Zahvaljujući projektima koji su bili podržani financijskim instrumentima nabavljeno je više od 54 tisuća životinja te otvoreno ili očuvano više od 2.300 radnih mjesta”, ističu iz Ministarstva.

Podsjećaju kako su u Hrvatskoj od 2018. u okviru PRR, osim bespovratnih sredstava, na raspolaganju i financijski instrumenti Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj, od 2019. Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj i Investicijski krediti za ruralni razvoj, a od 2020. uslijed covid-19 krize i Mikro zajmovi za obrtna sredstva za ruralni razvoj te Obrtna sredstva za ruralni razvoj.

Riječ je, kako napominju iz Ministarstva, o izuzetnim pogodnostima pri kreditiranju, uključujući kamatnu stopu nižu od tržišne, duže rokove korištenja sredstava i njihove otplate itd.

Najveći udio korisnika prema veličini organizacijskog oblika čine mikro poduzeća (83 posto). Mladi poljoprivrednici sudjeluju sa značajnim udjelom korištenih i isplaćenih sredstava FI PRR (21 posto), pri čemu je najveći udio projekata mladih poljoprivrednika u kategoriji 20-50 hektara zemljišnih resursa.

Kako bi se dodatno doprinijelo generacijskoj obnovi, mladim će poljoprivrednicima u okviru FI SP ZPP u novom programskom razdoblju 2023.-2027. biti osigurana i mogućnost kupovine zemljišta bez ograničenja u ukupnoj vrijednosti investicije, uz kontinuitet provedbe uspješnih modela financiranja, ističu iz Ministarstva.

Navode i kako je u anketi koju su proveli u prosincu 2021. sudjelovalo 575 ispitanika (uključujući neke od sadašnjih krajnjih primatelja FI PRR) koji su postojeći sustav provedbe FI PRR ocijenili izuzetno pozitivnim.

Pritom je 79 posto korisnika kamatnu stopu, koja za sve izdane zajmove i kredite FI PRR prosječno iznosi 0,46 posto, ocijenilo najvišom ocjenom.

Također, gotovo trećina ispitanika podnijela je prijavu za FI, koja je odobrena gotovo svim podnositeljima, odnosno njih više od 92 posto.

Komentiraj