MINISTARSTVO: Osigurano dva milijuna kuna za dokumentaciju za reciklažna dvorišta

Miranda Cikotic/PIXSELL

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osiguralo je putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dva milijuna kuna za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za izgradnju reciklažnih dvorišta, priopćilo je u petak to ministarstvo, ističući kako će se gradovima i općinama sufinancirati do 80 posto opravdanih troškova za izradu projektne dokumentacije, a najviše do 40 tisuća kuna po pojedinom projektu.

Odluku je donio Upravni odbor tog fonda, a tijekom sljedećeg tjedna javni će poziv biti objavljen u Narodnim novinama te na internetskim stranicama tog fonda i ministarstva.

Ministarstvo će europskim financijskim sredstvima kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija” sufinancirati izgradnju reciklažnih dvorišta, a tom će se odlukom jedinicama lokalne samouprave koje još nisu izradile projekte pomoći i u pripremi same dokumentacije.

Prema informacijama jedinica lokalne samouprave, u ovom je trenutku pripremljena potrebna dokumentacija za više od 60 projekata reciklažnih dvorišta i ona su spremna za izgradnju. Ti će se projekti prijaviti na javni poziv za izgradnju reciklažnih dvorišta, a sufinancirat će se kroz Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija’, priopćilo je ministarstvo.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović istaknuo je kako građane treba motivirati da što više odvojeno prikupljaju otpad te da im u njihovim sredinama treba omogućiti dostupnu infrastrukturu. Najavio je kako će uskoro biti objavljen javni poziv za izgradnju reciklažnih dvorišta te dodao kako su usporedno osigurali novac za izradu dokumentacije kako bi i u sljedećoj godini imali spremne projekte za daljnje europsko sufinanciranje.

“Kako bi se sustav još unaprijedio i nadogradio, ovim natječajem smo predvidjeli i mogućnost da u okviru reciklažnog dvorišta bude i prostor za ponovnu uporabu”, rekao je Dobrović.

Podsjetio je da su na području Hrvatske dosad otvorena 84 reciklaža dvorišta, što nije dostatno s obzirom na ciljeve koji se žele postići u odvojenom prikupljanju otpada.

“Cilj je da se smanji količina bačenog otpada te da stare stvari koje se poprave pronađu nove kupce, a odvojene korisne sirovine, poput papira, plastike, stakla, metala i ostaloga, vrate kao vrijedni resursi u proizvodnju”, poručio je ministar Dobrović.

Komentiraj