Ministarstvo odgovorilo udruzi ‘U ime obitelji’ na zahtjev za pokretanje nadzora zbog mjere roditelj odgojitelj

Ministarstvo pravosuđa i uprave reagiralo na nezadovoljstvo Udruge u ime obitelji, koja je prije dva tjedna zatražila državni nadzor odluke Grada Zagreba o izmjeni mjere roditelj-odgojitelj.

Kažu da to nije u njihovoj nadležnosti, već Središnjeg ureda za demografiju i Ministarstva socijalne politike pa su im predmet i proslijedili, javlja N1.

Odgovor Ministarstva pravosuđa i uprave prenosimo u cijelosti:

“Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano je da država radi zaštite ustavnosti i zakonitosti kao i zaštite prava građana obavlja nadzor nad zakonitošću rada i akata tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave).

Člankom 79. navedenog Zakona propisano je da nadzor zakonitosti općih akata koje u samoupravnom djelokrugu donose predstavnička tijela općina, gradova i županija obavljaju nadležna tijela državne uprave, svako u svojem djelokrugu, sukladno posebnom zakonu. Nadzor zakonitosti općeg akta obavlja ono tijelo državne uprave u čijem djelokrugu je upravno područje na koje se konkretni akt odnosi.

Ministarstvo pravosuđa i uprave, proslijedilo je predstavku udruge ‘U ime obitelji’ na postupanje nadležnim tijelima Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u čijem su djelokrugu natalitetna politika, odnosno pitanja vezana uz obitelj”, odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa.

Tražili hitan nadzor

Podsjećamo, prije dva tjedna, U ime obitelji i URIHO od Ministarstva pravosuđa i uprave zatražili su hitan postupak provedbe državnog nadzora zakonitosti odluke zagrebačkog gradonačelnika kojom povratno ukida mjeru roditelj odgojitelj.

Izvršna direktorica UiO Željka Markić rekla je tada da su namjerno odabrali Badnjak za podnošenje zahtjeva za inspekcijski nadzor jer na Božić slavimo i dočekujemo rođenje djeteta i okupljamo se u obiteljima, ali da u Zagrebu preko 5800 obitelji blagdan dočekuje i provodi “u tjeskobi, zabrinutosti, ekonomskoj i društvenoj nesigurnosti”.

Danas pak su Roditelji odgojitelji organizirani u različite udruge ili samostalno, najavili da će od sljedećeg će tjedna Visokom upravnom sudu podnositi zahtjeve za ocjenu zakonitosti izmijenjene odluke Grada Zagreba o naknadama za roditelje odgojitelje kojom su im ukinuta i znatno ograničena prava.

 

U ponedjeljak će zahtjev za ocjenu zakonitosti Visokom upravnom sudu predati Građanska inicijativa “U djeci je budućnost”, u ponedjeljak ili utorak udruga “U ime obitelji”, a u petak Hrvatska udruga roditelja odgojitelja, najavila je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva pravosuđa i uprave izvršna direktorica udruge “U ime obitelji” Željka Markić.

 

Roditelji odgojitelji sljedećeg tjedna podnose zahtjeve Visokom upravnom sudu

U ime obitelji i HURO traže nadzor zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj: “To je neprihvatljivo”

Komentiraj