Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, donijela je odluku o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća, potvrđeno je iz Ministarstva kulture za tportal. To znači da s djelovanjem prestaje šest vijeća čiji je sastav potvrdio bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović u srpnju 2016, a čije su odluke, vezane uz (ne)financiranje nekih kulturnih programa, naišle na brojne kritike.

Kulturna vijeća osnivaju se pri Ministarstvu kulture za pojedina područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva radi predlaga­nja ci­ljeva kulturne politike i mjera za ­njezino provođe­nje, a posebice predlaganja programa javnih potreba u kulturi za koja se sredstva osiguravaju iz državnog proračuna. Tako je pri Ministarstvu sedam vijeća a članove je potvrdio prošli ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Dolaskom na njegovo mjesto, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ostavila je članove vijeća iz prošlog ministarstva te je prihvaćala njihove savjete prilikom raspodjele proračunskog novca, a što je u konačnici rezultiralo s nekoliko oštrih kritika u javnosti.

Iz Ministarstva kulture naveli su za tportal kako je odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća ministar kulture Hasanbegović donio 4. srpnja 2016. godine, nakon što je Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje Vladi Republike Hrvatske u cjelini 16. lipnja.

‘Podsjećamo da je Zakonom o Vladi Republike Hrvatske propisano da, ako Hrvatski sabor prihvati ostavku predsjednika Vlade, Vlada će obavljati tehničke poslove do imenovanja nove Vlade. Nadalje, propisano je da od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti. Iznimno, Vlada može, u slučajevima kada je to nužno radi osiguranja nesmetanog rada tijela državne uprave ili drugih državnih tijela, imenovati vršitelja dužnosti’, poručili su iz Ministarva kulture za tportal.

Komentiraj