Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministarstvo obrazovanja uputilo školama anketu za izbornu lektiru

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je dopis ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola s anketom za preporuku izborne lektire, koja će poslužiti i kao temelj za financiranje opremanja školskih knjižnica novcem iz državnoga proračuna, priopćeno je u petak iz ministarstva.

U priopćenju s izjavom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak stoji da će anketu za preporuku izborne lektire u sljedeća dva tjedna moći ispuniti svi učitelji razredne nastave, nastavnici hrvatskoga jezika i školski knjižničari putem svojih AAI identiteta.

Divjak je objasnila kako anketa ima dva cilja – jedan je što će poslužiti kao temelj financiranja opremanja školskih knjižnica novcem iz državnoga proračuna, ali i dodatnim novcem iz europskih fondova kako bi i školske knjižnice bile spremne za frontalnu provedbu kurikularne reforme od iduće školske 2019./2020. godine.

Drugi je cilj da rezultati ankete, odnosno analiza odabira književnih djela, koje će Ministarstvo znanosti i obrazovanja objaviti u kumulativnom obliku, posluže kao smjernice učiteljima i nastavnicima, s obzirom na upite pojedinih učitelja i nastavnika, kao i zainteresirane javnosti.

“Međutim, naše uvjerenje je da će, u skladu sa ciljevima Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, velika većina učitelja i nastavnika samostalno izabrati književna djela s obzirom na njihove kompetencije, a i činjenicu da se provodi dodatna edukacija gotovo cijelu godinu prije uvođenja novih kurikuluma”, smatra Divjak.

U priopćenju je navedeno kako je u državnom proračunu za 2019. osigurano 5,2 milijuna kuna za opremanje školskih knjižnica, a planirano je i dodatnih 20 milijuna kuna iz europskih fondova.

To su, istaknuto je, bitno veća financijska sredstva u odnosu na, primjerice, 2015. godinu, kada se za knjižnice za osnovne škole osiguralo stotinu tisuća kuna, a isti iznos i za srednje škole.

Komentiraj