MINISTARSTVO OBRAZOVANJA O ANNI FRANK ‘U duhu pomirenja oslobodite se ideoloških prijepora’

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Pave Barišića reagiralo je na povlačenje izložbe ‘Annne Frank – povijest za sadašnjost’ iz Tehničke škole Šibenik. Nakon kratke istrage zaključili su kako je riječ o nesporazumu do kojeg je došlo zbog loše komunikacije, a ministarstvo upozorava i na europsku rezoluciju o totalitarizmima.

Podsjetimo, Josipu Belamariću, ravnatelju Tehničke škole, koja je bila domaćin izložbe zasmetalo je što su na njoj partizani prikazani ‘kao cvijeće’, za razliku od ustaša koji su portretirani kao zločinci koji su klali Židove i izgladnjivali djecu pa je tražio da se dio, po njemu spornih panela, ukloni.

Priopćenje Ministarstva znanosti u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost” međunarodna je putujuća izložba o Anni Frank, židovskoj djevojčici i njezinoj obitelji prije i tijekom Drugoga svjetskog rata. Uz navedeno, izložba se sastoji i od lokalnih panela koji posjetitelje informiraju o povijesnim događajima, dječjim žrtvama rata te kršenju ljudskih prava u različitim zemljama. Osim u Hrvatskoj, ova izložba bila je postavljena u 40 zemalja diljem svijeta. Organizator je izložbe u Hrvatskoj udruga Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju (HERMES) u suradnji s Kućom Anne Frank (Amsterdam, Nizozemska).

U Tehničkoj školi Šibenik izložba je otvorena 17. siječnja 2017. Međutim, istoga je dana povučena. Kako bi o razlozima povlačenja utvrdilo sve relevantne činjenice, Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje od ravnatelja Tehničke škole Šibenik, kao i od udruge HERMES. Ravnatelj škole gospodin Josip Belamarić i koordinator izložbe „Anne Frank – povijest za sadašnjost” gospodin Tvrtko Pater u svojim su očitovanjima iznijeli činjenice i okolnosti vezane uz taj događaj.

Po svemu sudeći prijepor je nastao zbog manjkave komunikacije temeljene na pretpostavkama i nepotpunim informacijama. Ministarstvo stoga iskazuje žaljenje zbog povlačenja izložbe i nepotpuno sagledanih posljedica koje je ta nepromišljena odluka prouzročila u hrvatskoj javnosti, pa i šire. Činjenica da je od 2013. do danas izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost” u Hrvatskoj uspješno prikazana 23 puta i da ju je vidjelo 40.000 posjetitelja, pokazatelj je da je Hrvatska senzibilizirana za žrtve holokausta i da je taj događaj duboko urezan u njezino pamćenje jer je i sama u svojoj nedavnoj prošlosti na putu k samostalnosti i međunarodnom priznanju iskusila neopisivu patnju i podnijela neizrecivu žrtvu.

Ministarstvo stoga poziva ravnatelja škole i predstavnike udruge HERMES da međusobno izglade nesuglasice i prijepore te u Tehničkoj školi Šibenik u što skorije vrijeme, kao što su prethodno dogovorili, ponovno upriliče izložbu „Anne Frank – povijest za sadašnjost”. U tom slučaju nužno je u međusobnoj komunikaciji temeljitije se upoznati s ciljevima i ključnim porukama izložbe.

U svezi s njegovanjem kulture sjećanja, Ministarstvo podsjeća na Rezoluciju Europskog parlamenta od 2. travnja 2009. o europskoj savjesti i totalitarizmu kojoj je cilj prevladavanje naslijeđa totalitarizama. Rezolucija jasno ukazuje na to kako užareno pamćenje i nesporazumi povijesti mogu biti „gorivo isključive politike“.

Ujedno, Ministarstvo poziva sve odgojno-obrazovne ustanove i djelatnike, ali i cjelokupnu hrvatsku javnost, da se u duhu pomirenja, u ovakvim i sličnim situacijama, oslobodi ideoloških prijepora. Valja usmjeriti svoj pogled prema univerzalnim i trajnim vrijednostima koje poučava prerana smrt kako Anne Frank tako i tolikih drugih nevinih žrtava tijekom triju totalitarizama. Europa je iskusila kako na tim vrijednostima graditi bolji i pravedniji svijet”.

Komentiraj