Pixabay

MINISTARSTVO “Neće doći do nikakve nestašice lijekova”

Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je reagiralo na priopćenje Hrvatske udruge poslodavaca -Koordinacije veledrogerija koja je najavila moguću nestašicu lijekova u sljedećim tjednima.ž

“Višegodišnje dugovanje bolnica za lijekove trajni je problem koji se prenosio iz godine u godinu, a ova ga je Vlada naslijedila. Ministarstvo zdravstva svjesno je težine ovog problema te na njegovom rješavanju intenzivno radi u suradnji s veledrogerijama, s kojima je dosad održano više sastanaka. Također se ulažu zajednički napori ministarstava zdravstva i financija, te je prošle godine problem bio riješen smanjenjem ukupnog duga u zdravstvu, tako što je Ministarstvo financija dodatno uplatilo 1,267 milijardi kuna po osnovi zakonske obveze države. Naime, sukladno odredbama članaka 72. i 82. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, Republika Hrvatska je dužna podmiriti obaveze za troškove zdravstvene zaštite za pojedine kategorije osiguranika”, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Iz Ministarstva navode da su u kontinuiranom kontaktu s bolnicama i veledrogerijama, kao i s Ministarstvom financija, te neće doći ni do kakve nestašice lijekova, a sigurnost pacijenata neće biti dovedena u pitanje.

“Također, u sklopu širih aktivnosti koje poduzima na uspostavi financijski održivog zdravstvenog sustava, Ministarstvo zdravstva radi na dugoročnom rješavanju i ove problematike”, navodi se u priopćenju.

OZBILJNO UPOZORENJE Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova?

Komentiraj