Ministarstvo kulture istaknulo je u srijedu kako je odluka o tome da se za ovu godinu ne odobri financiranje “Zareza” donesena nakon što taj dvotjednik za kulturu prema Ministarstvu nije ispunio obveze iz 2014. i 2015. godine.

Ministarstvo kulture podsjeća na kronologiju događaja u protekle dvije godine, nakon što je, do 2013. redovito podržavalo objavljivanje “Zareza”, a  Druga strana d.o.o., izdavač tog časopisa, uredno je dostavljao financijska izvješća te su mu se i odobrena sredstva uredno isplaćivala.

“Zarez” za 2014. nije dostavio privremeno izvješće u studenome, kako je prema ugovoru o korištenju sredstava Ministarstva bio obvezan učiniti. Nakon požurnice dostavljeno je nepotpuno izvješće o utrošenim sredstvima, ali tražena dopuna izvješću kojom bi se opravdala sva isplaćena sredstva nije dostavljena, dodaje se.

Podsjeća se kako je tijekom prošle godine u nalazu Državne revizije za 2014. istaknuto da Zarez “nije svojim izvješćem opravdao isplaćena sredstva te je Revizija pokrenula postupak”. Nakon požurnice dostavljeno je izvješće za 2015., ali tim izvješćem nisu opravdana isplaćena sredstva te je izdavač “Zareza” obaviješten o nepotpunom izvješću i zatražena je dopuna te povrat isplaćenih sredstava u državni proračun, ako dopuna izvješću ne uslijedi u zadanom roku.

Ministarstvo je početkom ove godine pokrenulo pravni postupak za povrat isplaćenih sredstava u 2014., budući da potpuno i ispravno financijsko izvješće

Komentiraj