Ministarstvo kulture rješava nepravilnosti i ne želi zastoj u financiranju filmova

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je u petak kako će to ministarstvo dati punu podršku da se uočene nepravilnosti u radu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) isprave, te da će se osigurati da ne dođe do zastoja u financiranju filmova.

“Vjerujem da ćemo u suradnji Ministarstva i svih tijela HAVC-a uspješno osigurati da ne dođe do zastoja u financiranju filmova i da se svi započeti natječaji realiziraju”, rekla je Obuljen na konferenciji za novinare, u povodu imenovanja Daniela Rafalića na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja HAVC-a.

Ministrica je ustvrdila kako, vezano uz određene strukturne probleme koji su istaknuti u reviziji, velik dio nerazumijevanja i problema proizlazi iz činjenice da je HAVC jedina javna ustanova u kulturi koja distribuira sredstva drugima i ne troši ih da bi sama proizvodila umjetničke programe.

Svim je dosadašnjim ravnateljima HAVC-a zahvalila na “neupitnim uspjesima i iznimnim rezultatima” – većem opsegu i kvaliteti hrvatske filmske proizvodnje, prisutnosti hrvatskog filma na međunarodnim festivalima, gotovo sto posto većem broju filmova, trostrukom povećanju sredstava za financiranje hrvatskog filma, uvođenju sustava poticaja kroz koji je dosad u Hrvatsku ušlo više od 400 milijuna kuna kao direktna investicija i kroz koji godišnje radi oko tisuću ljudi, te digitalizaciji više od pedeset kina u Hrvatskoj.

Obuljen je demantirala tvrdnje kako ona, kao članica Upravnog odbora od veljače 2015. do listopada 2016. godine, nije reagirala na pojedine nadzore. “Veliki dio nije se mogao riješiti bez Ministarstva kulture, pokušali smo uspostaviti dijalog, no na niti jedan naš dopis za sastankom ili postupanjem u tom razdoblju nije odgovoreno”, naglasila je.

“Bila sam odlučna da počnemo rješavati neka pitanja, ali prvi odgovor smo dobili tek tri tjedna prije nego što sam postala ministrica, ne znam je li bila riječ o nerazumijevanju ili nečem drugom”, dodala je.

Upitana za komentar Hribarovih izjava da je dao ostavku bog političkog pritiska, Obuljen je rekla kako nije s njime nije o tome detaljno razgovarala i da to treba pitati njega. “Vjerujem da je to bio pritisak koji bi teško tko izdržao, on je osjetio i da je pitanje njegove potpore kolegama u cijelom području filma pitanje da se povuče s te funkcije”, napomenula je.

Podsjetila je da je izvida i prijava bilo još od 2011., ali i da je HAVC pokrenuo sudske procese koji su pravomoćno završeni i gdje su određeni navodi o korupciji proglašeni klevetom, istaknuvši kako treba razdvojiti nepravilnosti i neusklađenost sa zakonom od korupcija i pogodovanja o čemu se piše, a o čemu mogu odlučivati samo nadležna tijela.

Obuljen kaže kako je dugo u području kulture, no da se “ne sjeća da se jedna tema u području kulture na takav način bespotrebno i bez pravih argumenata politizirala”.

“Svi smo svjedoci da su o HAVC-u zadnjih mjeseci vrlo često govorile, i puno glasnije govorile osobe koji ni na koji način nisu povezane s hrvatskim filmom, a to nije dobro”, ustvrdila je.

Kaže kako je odgovornost svih koji djeluju na političkoj sceni da takve teme ne koriste za potenciranje bilo kakvih političkih i ideoloških podjela, a smeta je i što se u javnom govoru o HAVC-u ljude optužuje bez dokaza i sudskih presuda, osobito neprimjerenom vidi  formulaciju “isušivanje močvare” kada se govorilo o hrvatskoj kulturi.

Izrazila je uvjerenje da će Hribar, kao i bilo koja druga stručna osoba koja ima kontakte u međunarodnoj zajednici, na neki način nastaviti raditi za dobrobit hrvatskog filma.

Ministrica je demantirala i navode da sa za film izdvaja znatno više nego za nakladništvo. “Ministarstvo kulture godišnje u knjigu i nakladništvo uloži između 45 i 50 milijuna kuna, a za film 30 milijuna kuna, 30 milijuna se prikupi iz drugih dionika korisnika, HRT-a, komercijalnih televizija, telekoma i distributera, te još 40 milijuna kuna kroz različite koprodukcije i europsko financiranje

“Niti u jednom drugom području kulture nismo postigli takav omjer gdje je oko 30 posto sredstava iz proračuna, a 70 posto iz drugih izvora, u godini prije osnivanja HAVC-a sva sredstva su bila oko 38 milijuna kuna”, rekla je.

Rafaelić medijima: Ne šutajte leš Hrvoja Hribara

Daniel Rafaelić, v. d. ravnatelja HAVC-a zamolio je medije da “ne šutaju leš Hrvoja Hribara”. “Ako je napravio određene pogreške odgovarat će, ali iživljavati se na čovjeku i proganjati ga to nije dobro”, istaknuo je.

“Mi smo umjetnici i humanisti, ne proganjamo ljude, a kinematografija je prostor slobode, ne smije biti prostor ideologije”, dodao je.

Komentirao je i akciju filmaša “Puk’o nam je film” najavljenu za ponedjeljak. “Oni imaju pravo izraziti svoje bojazni da će politika cenzurom gušiti slobode i na to treba upozoriti jer se svugdje u svijetu kinematografija pokušava uvesti u cenzorske okvire, no nikome, a pogotovo u Ministarstvu kulture ne pada na pamet cenzurom gušiti slobodu izražavanja”.

“Kinematografija je kod nas uhodana djelatnost, HAVC mora ići dalje, a svi koji su zazivali njegovo ukidanje nisu bili u pravu”, ustvrdio je, dodavši kako ne pristaje na tvrdnje o HAVC-u kao “leglu korupcije i zmijama koje sišu novac”.

Ocijenio je kako se dosad puno ružnog pisalo i rađene su podjele unutar kinematografske zajednice, a sada je vrijeme da to splasne – očekuje da će to biti nakon natječaja.

Državni tajnik tajnik Krešimir Partl rekao je da Ministarstvo kulture u cijelosti prihvaća nalaz revizije koji se, napomenuo je, može podijeliti u tri segmenta – propusti stručnih službi i ravnatelja, pitanja koja su se mogla riješiti samo u komunikaciji s Ministarstvom kulture i pitanja financiranja filma.

Izvijestio je da su se neke nepravilnosti već riješile – usklađivanje koeficijenta voditeljice Media Deska, deblokiranje Nacionalnog programa, a radi se na rješavanju problematike potkapaciranosti HAVC-u te će se raditi na donošenju Finacijskog plana i Plana nabave.

Partl smatra da “treba smanjiti tenzije” oko spornih 200 tisuća kuna jer se “ne radi o davanju suglasnosti Ministarstva kulture na to koji će se film snimati, nego isključivo na već donesene odluke Hrvatskog audiovizualnog vijeća”.

HAVC će se očitovati na nalaz revizije, a za to pitanje će dok je zakon takav kakav je morati naći modalitet, a vjeruje da će se i zakon morati izmijeniti ne bi li se osigurala neovisnost filma.

Bruno Kragić, predsjednik Upravnog odbora HAVC-a je rekao da će se problemi oko revizije rješavati u tropartitnoj suradnji stručnih službi HAVC-a, Upravnog odobra i Ministarstva kulture. “One najdelikatnije stvari će se u toj suradnji u vrlo kratkom vremenu iskristalizirati. Upravni odbor je tu da u potpunosti riješi i kontrolira usklađenost poslovanja sa svim zakonskim propisima i pravilnicima”, ustvrdio je.

Komentiraj