Ministarstvo kulture raspisalo natječaj za jednokratne potpore honorarcima

Ministarstvo kulture danas je raspisalo javni poziv za jednokratne potpore honorarnim umjetnicima za koji su prijave otvorene do 29. svibnja.

Sredstva se dodjeljuju za glazbeno, audiovizualno, vizualno, književno i scensko umjetničko područje, a isplaćivat će se tijekom svibnja putem umjetničkih strukovnih udruga u obliku jednokratne potpore.

Navode kako je, da bi podržalo honorarne umjetnike koji nisu bili obuhvaćeni prethodno razrađenim mjerama potpore uslijed epidemije koronavirusa i koji su se u trenucima krize zbog specifičnog statusa pokazali najranjivijima, Ministarstvo uspostavilo poseban fond iz kojeg će biti isplaćene jednokratne naknade umjetnicima koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti.

Sredstva će se dodjeljivati nezavisnim profesionalcima članovima umjetničkih strukovnih udruga koji nemaju reguliran status, nisu u registru poreznih obveznika, ne uplaćuju samostalno doprinose ili nisu stekli pravo na uplatu doprinosa iz sredstava državnog proračun

Osnovni kriteriji za dobivanje jednokratne potpore su članstvo u strukovnoj udruzi započeto najkasnije do 1. ožujka ove godine, zatim da se član umjetničkom djelatnošću bavi najmanje dvije godine, da može dokazati prekid umjetničkih aktivnosti uslijed epidemije koronavirusa, da nije prethodno ostvario pomoć kroz mjere Vlade RH ni Ministarstva kulture, da nije stalno zaposlen, redovni student ili umirovljenik, te da je temeljem umjetničke djelatnosti u 2019. godini ostvario prihod veći od 1625 kn i manji od 200.000 kn.

Dogovorili su da najviši iznos jednokratne potpore bude 5.000 kn za dohodak u 2019. godini iznad 19.500 kn te 2.500 kn za dohodak ispod tog iznosa, uz mogućnost da iznosi potpore budu korigirani na više ovisno o broju obuhvaćenih umjetnika.

Javni poziv pogledajte OVDJE.

Komentiraj