Ministarstvo kulture: “Oporbene stranke trebale bi se informirati”

Ministarstvo kulture ocijenilo je u četvrtak sramotnom politizacijom teme konferenciju za novinare saborskih zastupnika GLAS-a, koji su zatražili da se što prije propišu razumne epidemiološke mjere koje će kulturnim ustanovama i umjetnicima omogućiti da nastupaju.

Iz Ministarstva kulture poručuju da bi se oporbene stranke trebale informirati prije organizacije ovakvih tiskovnih konferencija. “Sramotna je politizacija teme ne vodeći računa o mogućoj ugrozi zdravlja umjetnika koji nemaju mogućnost u mnogim područjima osigurati fizičku udaljenost”, ističe Ministarstvo.

Ministarstvo kulture u suradnji sa strukovnim udrugama i ravnateljima institucija razrađuje precizne upute s ciljem da se što prije omogući realizacija onih aktivnosti koje ne predstavljaju zdravstvenu ugrozu za umjetnike i izvođače, odnosno osmišljava alternativni načini organizacije javnih izvedaba kako bi se izbjegao zdravstveni rizik kako za publiku tako i za izvođače.

“Pred nama su ljetni mjeseci i nadamo se da će se dio programa moći realizirati na otvorenom”, dodaju iz Ministarstva podsjećajući da su prije par dana u priopćenju poručili da planove pažljivo analiziraju sa stručnjacima te da će o mogućim daljnjim odlukama o popuštanju ograničenja informirati zainteresiranu javnost.

Saborski zastupnici Glasa u četvrtak su zatražili da se što prije propišu razumne epidemiološke mjere za kina, kazališta, koncertne i plesne dvorane kako bi se omogućilo kulturnim ustanovama i umjetnicima da nastupaju i rade svoj posao te su naglasili važnost da se kulturnim ustanovama i umjetnicima, među njima i nezavisnima, dozvole nastupi kako bi nastavili raditi svoj posao, bez obzira je li riječ o javnim ili privatnim ustanovama.

Komentiraj