FaH/ Damir SENČAR

Ministarstvo kulture dodijelilo poticaje za glazbeno stvaralaštvo

Ministarstvo kulture odabralo je 17 skladbi kojima je na temelju Javnoga poziva za poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva dodijeljeno ukupno 300 tisuća kuna.

Javni poziv raspisan je 3. travnja, a prijaviti su se mogli skladatelji ili skupine skladatelja s djelima suvremene umjetničke glazbe koja su nastala tijekom 2016. godine.

Stručno povjerenstvo, u kojemu su bili predsjednik Davorin Kempf, Dalibor Bukvić, akademik Zoran Juranić, Dragan Sremec i Ivana Bilić, na sjednici održanoj 2. lipnja za poticaj je odabralo 17 od ukupno 68 prijavljenih skladbi, objavilo je Ministarstvo kulture na svojim mrežnim stranicama.

U kategoriji orkestralnih djela poticaje u iznosu od 27 tisuća kuna dobili su Anđelko Igrec za “Božićnu suitu” za komorni orkestar i Tomislav Uhlik za Koncert za fagot i orkestar.

U kategoriji komornih djela poticaje je dobilo 11 autora. Iznosi od 23 tisuće kuna dodijeljeni su Berislavu Šipušu za “Vježbe iz polifonije” za komorni orkestar i Bruni Vlaheku za “Wu Xing: 5 elemenata”, petominutni koncert za klavir i veliki ansambl.

Po 21 tisuća kuna dodijeljena je Matku Brekalu za “…decomposition of Concept called the Time…” za sopran i klavirski trio, Tomislavu Oliveru za “Asterion” za violončelo i ansambl, Krešimiru Seletkoviću za “Abyss” za komorni ansambl.

Dubravku Detoniju dodijeljeno je 19 tisuća kuna za “Alisios Variations” za violinu, klarinet, violončelo i glasovir, a isti iznos dobili su Frano Đurović za “She’s Walking Through The Clouds” za ansambl flauta”, Ante Knešaurek za “Vokalizu” za sopran, flautu i orgulje i Mladen Tarbuk za “Didgeridoo” za alt saksofon i gudački kvartet.

Danijelu Leginu dodjeljeno je 17 tisuća kuna za djelo “Aeolian Symmetries” za puhački trio, a Sandi Majurec 14 tisuća kuna za “Was It A Cat I Saw” za klavir četveroručno.

U kategoriji solističkih djela Petru Obradoviću dodijeljeno je 12 tisuća kuna za skladbu “Raindrops” za trubu solo, a u kategoriji zborskih djela a capella ili u pratnji manjeg ansambla Željku Brkanoviću dodijeljeno je osam tisuća kuna za “Antiphonae” za mješoviti zbor i orgulje.

Dvije potpore od po pet tisuća kuna dodijeljene su u kategoriji elektroničkih djela. Ana Horvat dobila ju je za “Miramar/AC” za solarne panele i komorni ansambl, a Vjekoslav Nježić za “Ludus temporalis” za elektroniku.

Komentiraj