Ministarstvo kreće s isplatama pomoći samostalnim umjetnicima

Ministarstvo kulture objavilo je imena samostalnih umjetnika kojima će do 30. travnja biti isplaćene potpore kao mjera pomoći uslijed pandemije koronavirusa.

Riječ je o umjetnicima kojima se doprinosi isplaćuju iz državnog proračuna, a koji su minimalno jednim kriterijem dokazali utjecaj pandemije na obavljanje umjetničke djelatnosti. Dva su iznosa dodijeljenih potpora – ovisno i ispunjavanju kriterija poziva umjetnici su mogli dobiti pomoć u iznosu od 1625 kuna, odnosno, 3250 kuna mjesečno, za najviše tri mjeseca, piše HRT.

Predsjednik Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika Hrvoje Kovačević za Vijesti iz kulture je komentirao da je 773 umjetnika, kojima je odobrena potpora, zapravo veliki broj, ali je jednako velik, ali i zabrinjavajući, broj umjetnika koji potporu nisu dobili – a to je 620 samostalnih umjetnika.

“Pozdravljam ove mjere ministarstva. Čim sam vidio da je raspisan natječaj, odmah sam aplicirao jer živim samo od pisanja i svaki mi je dinar bitan. Ova situacija s koronom donijela mi je dosta financijskih problema. Trebali smo raditi predstavu po mom tekstu ‘Avijatičar’ u Teatru ITD, zatim otpala su mi gostovanja u Parizu i Leipzigu, otkazane su mi književne večeri u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj”, kazao je književnik Damir Karakaš.

“Ono što me veseli kod ove mjere Vlade je to što mi se čini da će budući Zakon o obavljanju umjetničke djelatnosti, koji će se uskoro donositi, biti ipak donesen u konzultaciji sa strukom, s nama umjetnicima, i da neće biti čisto administrativan. Kao što odvjetnici imaju pravo sudjelovati u donošenju zakona koji se njih tiču, tako i mi umjetnici imamo pravo glasa, dapače, mislim da smo mi užasno važni kod kreiranja takvog zakona”, poručio je fotograf Damir Hoyka.

Komentiraj