Goran Stanzl/PIXSELL

Ministarstvo: Grčić nije pozvao građane na trošenje; Vlada se bori za one bez posla i plaće

Potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića nije s nedavne konferencije za novinare pozvao građane na trošenje, a upozorio je i da postoji velik broj građana koji na žalost nemaju posao ni plaću te da se Vlada u velikoj mjeri koncentrira na potporu tom dijelu građana, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Iz Ministarstva su, naime, priopćenjem reagirali na neke medije i netočno prenesene dijelove izjave potpredsjednika Grčića s konferencije za novinare održane u subotu u Banskim dvorima vezano za rast osobne potrošnje, odnosno potrošnje građana i kretanje indeksa potrošačkog optimizma.

“Nažalost, na bazi netočnih izvornih informacija uslijedili su i komentari koji ne odražavaju smisao izjava iznesenih na konferenciji za novinare”, ističu iz Ministarstva.

Pri tome, kako navode, posebno misle “na tzv. ‘poziv građanima na trošenje’ kojega nije bilo”.

U interpretaciji kretanja indeksa potrošačkog optimizma, kojega izračunava Hrvatska narodna banka (HNB) na bazi ankete pouzdanja potrošača, potpredsjednik Grčić je izjavio: “Tu je nešto što je najbolji indikator tog osjećaja građana da je došlo vrijeme izlaska iz krize. Ovaj indeks pouzdanja i očekivanja potrošača je najveći od početka krize. Polako se odleđuje taj strah i ta neizvjesnost. Hrvatska ide naprijed! I sad građani osjećaju da možda i neke kune koje su prije stavljali sa strane mogu početi lagano trošiti i povećati kvalitetu svog života. I to je ono što se lagano prepoznaje.”

To “svakako nije ‘poziv na trošenje’ već samo interpretacija raspoloženja i očekivanja potrošača iskazanih upravo od strane građana u anketi provedenoj od strane HNB-a”, ističu iz Ministarstva.

 

  • Na konferenciji za novinare održanoj krajem prošlog tjedna, na temu rasta BDP-a za 1,2 posto u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, Grčić je, kako naglašavaju, jasno izrazio stav o značaju i doprinosu rasta osobne potrošnje visokoj stopi rasta BDP-a u drugom kvartalu.

 

“Rast osobne potrošnje za 0,6 posto primarno je rezultat rasta neto plaća zaposlenih građana za 2,3 posto. A rast neto plaća je direktni učinak mjera Vlade vezano za izmjene u porezu na dohodak kojima su povećane plaće za više od jedan milijun hrvatskih građana”, ističu iz Ministarstva.

Podsjećaju i kako je Grčić istaknuo i da postoji veliki broj građana koji na žalost nemaju posao ni plaću i da se Vlada u velikoj mjeri koncentrira na potporu tom dijelu građana.

“Mogu samo reći da je ovih šest godina recesije bilo jako iscrpljujuće za sve građane i za one zaposlene i posebne za nezaposlene i one koji su izgubili posao. Ovo je bitka za sve te ljude, ovo što radimo je bitka za vraćanje u onu situaciju u kojoj su bili prije krize, da im se osigura posao, plaća, redoviti prihod i da mogu normalno živjeti u krugu svojih obitelji. Ovo je dobar put. Neke naznake boljeg stanja imamo, one se najviše vide u rastu osobne potrošnje. Ali pitanje je tko više troši. Vjerojatno oni koji imaju, mi se dalje borimo za one koji nemaju”, riječi su potpredsjednika Grčića s konferencije za novinare, koje se prenose u priopćenju Ministarstva

Komentiraj