MINISTARSTVO GOSPODARSTVA “U 2016. nije izdana ni jedna dozvola za izvoz vojne robe u Saudijsku Arabiju”

Robert Anic/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u petak je priopćenjem reagiralo medijske napise vezano uz izvozne dozvole za robu vojne namjene, ističući da u 2016. nije izdalo ni jednu dozvolu za izvoz vojne robe u Saudijsku Arabiju te kako žele objektivnim izviješćivanjem spriječiti daljnje manipulacije u javnosti.

Njihovo vam priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u 2016. godini nije izdalo niti jednu dozvolu za izvoz robe vojne namjene u Saudijsku Arabiju. Izvozna dozvola izdana od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta vrijedi godinu dana od datuma izdavanja, dakle slijedećih 12 mjeseci, a ne kalendarsku godinu. Iz ovoga proizlazi da izvoz ostvaren u 2016. godini može biti realizacija i dijela dozvola izdanih u 2015. godini.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dužno je izraditi te Vladi Republike Hrvatske dostaviti na usvajanje godišnje izvješće o izvoznim dozvolama za robu vojne namjene za 2016. godinu do 30. travnja 2017. godine, što će i napraviti. S obzirom na duljinu razdoblja za koje su dozvole izdane i rokove pripreme Izvješća svi vrijednosni podaci s kojima trenutno raspolaže Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta su preliminarni i još uvijek nepotpuni.

Kako bi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta raspolagalo vjerodostojnim i točnim podacima o zatraženim, izdanim, odbijenim i realiziranim dozvolama, Zakon propisuje obvezu pravnim i fizičkim osobama/ obrtnicima koji obavljaju djelatnost izvoza/uvoza ili prijenosa navedenih roba i pružanja usluga da, između ostaloga, u kumulativnom izvješću po isteku važenja dozvole izvijeste pisanim putem Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta o izvršenom izvozu/uvozu ili prijenosu te prilože odgovarajuću dokumentaciju. Na temelju tih podataka Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta radi Godišnje izvješće.

Konkretne podatke o izdanim dozvolama, kao i o izvozu robe vojne namjene, možemo komentirati kako Godišnje izvješće za 2016. godinu bude doneseno”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj