Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta razgovara sa svim dionicima i relevantnim institucijama s ciljem pronalaženja rješenja kako bi se izbjegle za potrošače nepovoljne situacije, a vezano za uredbu Europske komisije kojom se više ne dozvoljava prodaja klasičnih turbo-plinskih bojlera nego propisuje ugradnja nove generacije uređaja za grijanje – kondenzacijskih bojlera.

“Razmotrit će se sve mogućnosti za tehničke prilagodbe ili preinake kako bi se omogućila ugradnja prikladnih grijača koji zadovoljavaju zahtjeve Uredbe sa što manjim financijskim opterećenjima za korisnike koji u uporabi imaju ispravne turbo bojlere. U ovom trenutku ne možemo govoriti o mogućim financijskim opterećenjima vezanim uz zamjenu dotrajalih turbo bojlera novim kondenzacijskim te njihovim priključcima na postojeće dimovodne instalacije”, odgovorili su iz Ministarstva na upit o mogućim troškovima za građane s obzirom na Uredbu Europske komisije.

Uredbom Komisije (EU) br. 813/2013 оd 2. kolovoza 2013 utvrđeni su zahtjevi za ekološki dizajn za stavljanje na tržište i uporabu novih grijača prostora i kombiniranih grijača nazivne toplinske snage do 400 kilovata (kW). Ta Uredba, podsjećaju iz Ministarstva, ne propisuje obveznu zamjenu svih grijača koji u trenutku stupanja na snagu uredbe ne zadovoljavaju predmetne zahtjeve, već se predviđa postupna zamjena grijača nakon što im istekne životni vijek te više ne budu ispravni za uporabu.

Iz Ministarstva posebno naglašavaju da se pri donošenju navedene Uredbe vodilo računa o svim korisnicima u već izgrađenim višestambenim zgradama kod kojih se zbog tehničkih razloga postojeći grijači prostora ne mogu zamijeniti učinkovitim kondenzacijskim grijačima.

“Iz tog razloga zahtjevi sadržani u predmetnoj Uredbi omogućuju da se na tržište EU i dalje mogu stavljati konvencionalni tipovi grijača (nekondenzacijski/atmosferski), pod uvjetom da zadovoljavaju zahtjeve za eko-dizajn (tip B1), a takvi su grijači i dalje dostupni na tržištu. Njihova ugradnja je u skladu s Pravilnikom i Uredbom, kako bi se izbjeglo stvaranje neopravdanih troškova potrošačima”, navode iz Ministarstva.

Priznaju, međutim, da se pojavljuje problem kod građevina s dimovodnim sustavima koji su građeni za grijače sa zatvorenim sustavom izgaranja, tzv. turbo-bojlere.

“U slučaju dotrajalosti takvog grijača, jedina alternativa je ugradnja kondenzacijskog grijača. Ključni je problem, prema navodima servisera plinskih aparata, što iz tehničkih razloga nije moguća ugradnja kondenzacijskog grijača na postojeći sustav na koji se priključeni postojeći turbo grijači. Iz tog razloga bi se u slučaju zamjene jednog grijača morali zamijeniti svi grijači koji su spojeni na taj dimovodni sustav, uz dodatnu sanaciju istog dimovodnog sustava”, ističu iz Ministarstva gospodarstva.

Izražavaju i žaljenje što Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao nadležno tijelo u Hrvatskoj za spomenutu Uredbu, nije bilo pozivano na dosadašnje razgovore i skupove koji su se vodili između različitih dionika vezano uz njezinu implementaciju.

Naime, na prošlotjednoj radionici u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) upozoreno da Uredba 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU već se traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje – kondenzacijskih bojlera, ali su visoki troškovi ugradnje tih bojlera i sanacija dimnjaka problem za 75.000 korisnika plinskog grijanja.

Posebno veliki problemi su u višestambenim zgradama u kojima je potrebna sanacija postojećih dimnjaka koja se teško provodi zbog jer je potrebno sudjelovanje svih stanara u tom procesu, upozorili su iz HGK, uz podatak kako bi ukupni troškovi zamjene bojlera i sanacije dimnjaka sljedećih godina mogli bi dosegnuti i do dvije milijarde kuna.

Spominjući kako su primjerice u Njemačkoj za takvu Uredbu propisana i moguća izuzeća, kod vikendica i u slučaju neprimjereno visokih troškova, iz HGK su predložili da se po tom pitanju i za Hrvatsku traži izuzeće te da se propisima omogući zamjena klasičnih starih bojlera s istim takvima novim bojlerima na postojećem sustavu.

Komentiraj