IKT Otvara se natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta

PJR

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta otvara natječaj ‘Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT2)’.

Ovim Pozivom potiču se mali i srednje veliki poduzetnici (MSP) na primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije radi optimiziranja poslovnih procesa, integriranja poslovnih funkcija, učinkovite organizacije tijeka rada, poboljšanja interakcije s klijentima i dobavljačima te poboljšanja tržišnog položaja poduzeća.

Dodijeljenim bespovratnim sredstvima sufinancirat će se projektne aktivnosti koje uključuju izradu/razvoj/nabavu IKT poslovnih rješenja namijenjenih optimiziranju poslovanja, poslovnih procesa, odnosno proizvodnje te implementaciju, prilagodbu i integraciju poslovnih rješenja s postojećim ili novim IKT sustavom.

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 80.000,00 kuna, a najviši iznos je 1.000.000,00 kuna. Najviše 80% prihvatljivih troškova će se financirati prihvatljivim prijaviteljima ukoliko se sjedište prijavitelja nalazi u I. i II. skupini jedinica lokalne samouprave, dok će se 65% prihvatljivih troškova financirati prijaviteljima ukoliko se sjedište prijavitelja nalazi u VII. I VIII. skupini jedinica lokalne samouprave.

“Cilj ovog natječaja je jačanje tržišne pozicije, povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poslovanja MSP-ova primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije kao i podrška razvoju informacijskog društva u Republici Hrvatskoj. Interes za ove potpore je velik te nam se svaki dan javljaju poduzetnici kako bismo im pripremili dokumentaciju za sudjelovanje u ovom natječaju”, izjavila je Ana Fresl, direktorica tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o. iz Zagreba te je otkrila kako ukupni iznos potpora iznosi 200 milijuna kuna.

Podsjećamo, datum početka zaprimanja projektnih prijedloga za prethodnu inačicu Poziva otvorio se 28. kolovoza 2018. godine i bio je otvoren samo 35 sekundi što je izazvalo nezadovoljstvo prijavitelja i velik interes javnosti u raspravi oko toga trebaju li se sredstva iz fondova dodjeljivati najbržim prijaviteljima ili najkvalitetnijim projektima.

Odmah nakon toga, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, najavila je otkazivanje Poziva i otvaranje novog s povećanom alokacijom od 200 milijuna kuna.

Komentiraj