Borna Filic/PIXSELL

Ministarstvo: Dobri turistički rezultati u studenom i prvih jedanaest mjeseci

Hrvatska je i u studenom ostvarila dobre turističke rezultate s rastom dolazaka za 6 posto i noćenja za 5,5 posto, a u dosadašnjem su dijelu godine već premašeni svi rekordi i u prvih se jedanaest mjeseci bilježi porast dolazaka za8,2 posto i noćenja za 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, izvijestili su u utorak iz Ministarstva turizma.

Prema prvim službenim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Gradu Zagrebu u studenom se odmarala 191 tisuća turista, što je porast od 6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a ostvarenih 472 tisuće noćenja rast za 5,5 posto, navodi se u priopćenju.

Strani su turisti u studenom ostvarili 309 tisuća noćenja ili 4 posto više, a rast noćenja bilježe i domaći gosti i to za 8,5 posto.

Najviše turističkih noćenja u studenom je zabilježeno u Gradu Zagrebu, 116 tisuća ili 5,5 posto više nego u studenom lani, a sa 62 tisuće turističkih dolazaka Zagreb bilježi porast za 3,5 posto.

Na Kvarneru se u studenom odmaralo 35 tisuća gostiju (rast od 8,5 posto), koji su ostvarili 89 tisuća noćenja (14 posto više).

Slijedi Istra u kojoj se s 26 tisuća dolazaka bilježi rast od 5 posto, ali se s 83 tisuće noćenja bilježi pad za 6 posto u odnosu na studeni prošle godine.

Visoke poraste u studenom je ostvarila Splitsko-dalmatinska županija, s 23 tisuće dolazaka porast za 13,5 posto te rast od čak 25 posto s ostvarenom 71 tisućom noćenja, dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s 20 tisuća dolazaka i 54 tisuće noćenja zabilježen pad za 4 posto u dolascima i 1 posto u noćenjima.

U Zadarskoj županiji se u studenom odmaralo 12 tisuća gostiju (3 posto više), koji su ostvarili 30 tisuća noćenja (pad od 17 posto).  Slijede Šibensko-kninska županija sa 7 tisuća dolazaka i 20 tisuća noćenja, što su porasti za čak 47 posto u dolascima i 33 posto u noćenjima, te Ličko-senjska županija sa 7 tisuća dolazaka i 10 tisuća noćenja, što su porasti za 4 odnosno 9 posto.

  • U studenom je najviše dolazaka ostvareno s tržišta Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, BiH, SAD-a, Koreje, Srbije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva.

U priopćenju se prenosi i izjava ministra turizma Darka Lorencina koji ističe da porast dolazaka turista i u studenome ukazuje na činjenicu da provedene aktivnosti Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice (HTZ), koje se provode s ciljem produljenja turističke sezone, već sada daju dobre rezultate.

Napominje kako je najbolje rezultate u studenom u odnosu na prošlu godinu pokazao Grad Zagreb, što znači da turisti sve više prepoznaju i ostale čari zemlje, odnosno da im je sve zanimljivija i ponuda kontinenta.

“Turistički sektor je dosad u 2015. već premašio sve rekorde te očekujem da će se i tijekom mjeseca prosinca taj trend nastaviti. Cilj naših aktivnosti je pozicioniranje Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije koja nudi raznovrsnu i bogatu ponudu”, rekao je Lorencin napominjući kako je Hrvatska sve popularnija destinacija među turistima s dalekih tržišta koji nas posjećuju tijekom čitave godine.

Sezona u kumulativu nikad uspješnija

Po podacima sustava turističkih zajednica, Hrvatsku je u prvih jedanaest mjeseci ove godine posjetilo 13,9 milijuna gostiju, koji su ostvarili 78,1 milijun noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast od 8,2 posto u dolascima i 6,7 posto u noćenjima.

Od siječnja do studenog najveći broj noćenja ostvaren je u Istarskoj županiji, 23,5 milijuna ili 6 posto više nego u isto vrijeme lani, a 3,5 milijuna dolazaka je porast za 8,6 posto.

Slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa 14,6 milijuna noćenja (rast od 8,4 posto) i 2,6 milijuna dolazaka (rast od 9,3 posto).

Na trećem mjestu po ostvarenim noćenjima nalazi se Kvarner s 13,1 milijun noćenja (porast od 7,8 posto) te 2,4 milijuna dolazaka (porast od 8,6 posto).

U Zadarskoj županiji je s 10,7 milijuna noćenja i 1,5 milijuna dolazaka zabilježen porast u noćenjima za 6,2 posto i dolascima za 5,4 posto, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji porasti za 4,4 odnosno 6,6 posto s ostvarenih 6,7 milijuna noćenja i 1,5 milijuna dolazaka.

U Šibensko-kninskoj županiji je ostvareno 5,6 milijuna noćenja (rast od 5,6 posto) i 879 tisuća dolazaka (rast od 5,6 posto), dok je u Ličko-senjskoj županiji ostvareno 2,2 milijuna noćenja (rast od 8 posto) te 569 tisuće dolazaka (rast od 9,5 posto).

  • Grad Zagreb je s 1,6 milijuna turističkih noćenja i 952 tisuće dolazaka u prvih jedanaest mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje ostvario poraste od 12 posto u noćenjima i 11,3 posto u dolascima.

Deset najjačih tržišta u razdoblju od siječnja do listopada po udjelu u noćenjima su Njemačka, Slovenija, Austrija, Češka, Italija, Poljska, Slovačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska te Mađarska, navodi se u priopćenju Ministarstva turizma.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić zadovoljan je što je i u studenom nastavljen trend rasta turističkog prometa, a isto očekuje i za nadolazeće blagdane, odnosno za prosinac u cjelini.

“Jasno je kako su se naše najave o dobroj sezoni pokazale točnima, a cilj je da isto ponovimo i sljedeće godine. U Hrvatskoj turističkoj zajednici smo već krenuli s konkretnim aktivnostima pripreme sezone i promocije naših destinacija te sam siguran kako će hrvatski turizam i u 2016. opravdati naša očekivanja”, ističe Ivičić.

Komentiraj