HINA/ Denis CERIĆ

Ministarstvo će poduzimati mjere protiv onih koji nezakonito obavljaju uslugu cestovnog prijevoza

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nije u četvrtak ni potvrdilo niti opovrgnulo medijske navode po kojima će Prometna inspekcija zatražiti sudsku zabranu korištenja aplikacije Uber u Hrvatskoj, već su tek poručili da će poduzimati sve zakonom predviđene mjere za sve koji nezakonito obavljaju uslugu pružanja prijevoza u cestovnom prometu.

“Prometna inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poduzimat će sve zakonom predviđene mjere prema svima onima koji ne poštuju pozitivne propise Republike Hrvatske, kao što je to radila i do sada, istovjetno i bez razlike, za sve koji nezakonito obavljaju uslugu pružanja prijevoza u cestovnom prometu”, odgovorili su iz Ministarstva na upit Hine.

Pojedini mediji pišu u četvrtak da će Prometna inspekcija Ministarstva zatražiti sudsku zabranu korištenja aplikacije Uber u Hrvatskoj. Zabrana bi, pretpostavlja se, trebala bila privremena, budući da se trenutno radi na izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Na upit novinara da potvrdi pisanje medija o tome da će se zabraniti korištenje aplikacije Ubera, ni ministar mora, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković u četvrtak nije dao konkretne odgovore. Uoči sjednice Vlade Butković je kratko novinarima kazao: “Ništa ja ne mogu zabraniti: Nisam ja taj koji zabranjuje”, a nakon sjednice Vlade na isto pitanje odvratio je: “Najavljuju se velike vrućine”.

Nedavno su Vlada i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture utvrdili da partneri-vozači Ubera u Hrvatskoj posluju nelegalno, budući da ne posjeduju propisanu licencu za obavljanje javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu, sukladno odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Protiv Ubera su se pobunili zagrebački taksisti, koji su za nedavnog prosvjeda, u jutarnjim satima najveće prometne špice u Zagrebu paralizirali jednu od najfrekventnijih gradskih prometnica.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) čvrsto stoji uz svoje članove taksiste koji se suočavaju s konkurencijom Uberovih vozača. HOK nije protiv konkurencije, ako je ona legalna, rekao je nedavno predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec te pozvao na zabranu korištenja aplikacije Uber sve dok se njezin status potpuno ne regulira.

Američka trgovinska komora u Hrvatskoj (AmCham) te direktor za jugoistočnu Europu Ubera Davor Tremac, pak, predlažu da Hrvatska u svoje zakonodavstvo uvede tzv. unaprijed definiranu uslugu prijevoza kao novu kategoriju usluge dijeljenja prijevoza.

Unaprijed definirana usluga prijevoza podrazumijevala bi elektroničko naručivanje usluge s unaprijed definiranom procjenom cijene, puta vožnje i identiteta vozača. Liberaliziran pristup toj vrsti usluge uključivao bi pojednostavljen sustav dodjele licenci, bez ograničenja broja dodijeljenih licenci i određivanja cijene usluga, koja bi bila vođena potrebama tržišta i korisnicima usluga.

Direktor za jugoistočnu Europu Ubera Davor Tremac predlaže da vozači Ubera imaju posebne licence, da ih nadzire resorno ministarstvo, ali i da nema ograničenja broja licenci. U Uberu ne žele ni da im se ograničavaju cijene usluga.

Komentiraj