Ministarstvo branitelja odlučivati će o statusu žrtve silovane u zatvoru Kuline

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Splitski Upravni sud poništio je rješenje Ministarstva hrvatskih branitelja kojim su odbili dati status žrtve Mariji K., koja je 1993. godine više puta silovana u šibenskom vojnom zatvoru Kuline. Zatvor je bio pod nadzorom Hrvatske vojske i Vojne policije, a predmet je vraćen na ponovno odlučivanje.

Ministarstvo Tome Medveda Mariji K. odbilo je dati status žrtve, unatoč nepravomoćnoj presudi protiv dvojice vojnih policajca 72. bojne VP-a koji su obojica osuđeni na zatvorske kazne. Iskaz Marije K. koji je 2001. godine dala video linkom iz suda u Nevadi također je sastavni dio tog spisa je, a kojim je ona detaljno opisala torturu kroz koju je prošla u zatočeništvu.

Odvjetnik žrtve, Petar Bačić, zahtjev za priznavanje statusa žrtve Mariji K. predao je pola godine prije no što su vojni policajci osuđeni, a ministarstvo svoju odbijenicu temeljilo na jednoglasnom stavu Povjerenstva za utvrđivanje statusa žrtve silovanja u Domovinskom ratu. Ono je zaključilo da se ne radi o seksualnom nasilju u smislu Zakona o žrtvama silovanja. Spornu činjenicu našli su u tome što oštećena nije priložila medicinsku dokumentaciji, te što se ne nalazi u Hrvatskoj gdje bi svjedočenjem mogla pokušala promijeniti odluku Povjerenstva

Upravni sud u Splitu je zaključio da Ministarstvo branitelja nije na potpun i nesumnjiv način utvrdilo sve činjenice bitne za donošenje odluke, te u rješenju navodi kako nije jasno zbog čega nije poklonjena vjera navodima iz optužnice u odnosu na seksualno zlostavljanje Marije K., navodeći i da, u nalazu i mišljenju povjerenstva i u obrazloženju rješenja, nema ni riječi o zapisniku s iskazom silovane, koji je također bio priložen uz optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu protiv dvojice vojnih policajaca. Smatraju da je Ministarstvo branitelja moglo zatražiti dopunu dokumentacije i podataka, kao što je i predviđeno Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja statusa i prava žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu te Pravilnikom o ustrojstvu i načinu rada Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja. Stranka izjavu može dati i na adresi gdje boravi ili drugom prikladnom mjestu ukoliko se ne može odazvati pozivu Povjerenstva, što u konkretnom slučaju nije napravljeno.

Ministarstvo branitelja bi, u ponovljenom slučaju, trebalo otkloniti procesne nedostatke, te utvrditi pravo stanje stvari imajući u vidu cjelokupnu dokumentaciju. Presuda Upravnog suda je pravomoćna i protiv nje žalba nije dopuštena.

 

Komentiraj