EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarski sastanak EU-a o borbi protiv terorizma

Ministri zemalja članica Europske unije zaduženi za pravosuđe i sigurnost okupili su se u četvrtak popodne na izvanrednom sastanku u Bruxellesu s kojeg bi trebali uputiti poziv za bolju koordinaciju i punu primjenu postojećih instrumenata u borbi protiv terorizma.

Hrvatsku na sastanku predstavlja ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Sastanak se održava dva dana nakon terorističkih napada u Bruxellesu u kojima je, po privremenim podacima, poginula 31 osoba, a oko 300 ih je ranjeno.

Ministri neće donositi nikakve odluke, nego će usvojiti zajedničku izjavu u kojoj će izraziti solidarnost s Belgijom i pobrojati stvari koje treba činiti u borbi protiv terorizma.

Ministri bi se trebali obvezati da će ubrzati primjenu svih protuterorističkih instrumenta na razini EU-a te pozvati na bolju suradnju u razmjeni obavještajnih podataka.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans pozvao je zemlje članice na bolju razmjenu obavještajnih podataka.

“Pozivamo zemlje članice da razmjenjuju informacije. Mora biti više povjerenja nego što je sada”, rekao je Timmermans, dodajući kako smatra da nema potrebe za novim obavještajnim strukturama na razini EU-a, nego treba osigurati bolju suradnju zemalja članica.

Tražit će i što brže usvajanje europskog registra putnika u zračnom prometu (PNR) te mjere protiv trgovine oružjem.

Komentiraj