Britanski ministar za Brexit David Davis rekao je u nedjelju da je “gotovo siguran” da će postići dobar dogovor o izlasku iz Europske unije i da će Britanci tražiti tranzicijsko razdoblje od jedne do dvije godine.

Davis je prošlog tjedna započeo razgovore s Michaleom Barnierom, pregovaračem Europske unije, te je istaknuo kako vjeruje da će se dogovor o Brexitu biti postignut.

“Gotovo sam siguran, ne sto posto, ali to su pregovori. Možete biti sigurni da će biti dogovora, ali ja želim onaj o slobodnoj trgovini, carini i drugim stvarima”, naglasio je ministar.

“Rekao sam da će biti turbulentno i da će biti poteškoća, no na kraju ipak postoji točka zajedničkog interesa u kojoj mi profitiramo od korištenja globalnog tržišta, a oni dobivaju prijateljskog i ugodnog saveznika, a ne iritantnog člana kluba”, dodao je Davis.

Izrazio je svoju podršku Theresi May, preuzevši dio krivnje za loše rezultate konzervativaca na prijevremenim parlamentarnim izborima na kojima su izgubili većinu, istaknuvši da joj je on to savjetovao.

U vrijeme dok britanski mediji razmatraju tko bi mogao biti nasljednik aktualne čelnice, Davis je poručio kako “smatra da imaju vrlo dobru premijerku”.

May je u petak ponovila svoje prijedloge o tome da EU državljani koji žive u Britaniji zadrže svoja prava nakon Brexita. Davis smatra da će se to pitanje, jedno od lakših u pregovorima, riješiti “umjereno brzo”.

Istaknuo je da Britanci žele tranizicijski dogovor kako bi se osiguralo da britansko gospodarstvo ne bude naglo bačeno u novo poslovno okruženje dan nakon što ta država napusti EU.

“Mislim da će se dogoditi tranzicijsko razdoblje, ne baš dugo …ali mislim da su jedna do dvije godine realne”, smatra Davis.

Komentiraj