Europska unija se suglasila da Bitanija neće trebati iznijeti brojku za financijski dogovor kako bi napustila Uniju prije nego se pregovori usredotoče na trgovinski sporazum, rekao je u nedjelju ministar za Brexit David Davis.

Govoreći za televiziju Sky News Davis je rekao kako se Britanija suglasila na uspostavljanje redoslijeda u pregovorima koji je tražio EU ali da je rekla unijinim pregovaračima da neće iznijeti brojku kako bi ih pogurala preko ‘prve faze’.

“Rekli smo: u redu prihvaćamo uspostavu redoslijeda ali nemojte zamišljati da ćete  imati brojku ili formulu (za financijski dogovor) na njegovu kraju. Doći ćemo do toga procesa ali nećete imati brojku ili formulu prije nego pređemo u slijedeću fazu. Oni su to prihvatili”, rekao je.

Glavni europski pregovarač Michel Barnier rekao je u petak kako Europska unija traži od Velike Britanije da se u roku od dva tjedna izjasni u pogledu ispunjavanja financijskih obveza prema Bruxellesu ako želi u prosincu dobiti zeleno svjetlo za pregovore o budućim odnosima s EU-om.

Britanska vlada i do sada je govorila da ne bježi od svojih financijskih obveza prema europskom proračunu, ali se ne želi izjasniti o koliko se novaca radi. EU procjenjuje da bi Velika Britanija trebala platiti oko 60 milijarda eura, što je obveza koju je preuzela kao članica EU-a.

EU inzistira da se pregovori s Britanijom vode u dvije faze, najprije riješiti pitanja razdruživanja pri čemu su tri ključne teme: prava europskih građana u Velikoj Britanija, pitanje graničnog režima između Irske i Sjeverne Irske i financijska nagodba. Nakon toga EU je spreman pokrenuti drugu fazu pregovora o budućim odnosima.

Komentiraj