Španjolska će se ove godine aktivnije uključiti u rješavanje europskih pitanja i stati uz bok ostalim velikim zemljama Njemačkoj, Francuskoj i Italiji u očuvanju Europske Unije oslabljenje ‘Brexitom’, rekao je u nedjelju španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis u svom prvom intervjuu nakon što je u studenom stupio na dužnost.

“Španjolska se vraća. Zbog tehničke vlade neko vrijeme smo imali ograničene mogućnosti djelovanja. To više nije slučaj pa ne samo što se vraćamo nego ćemo i iskoračiti jer je to od nas zatraženo. Očito je da velike zemlje imaju posebnu odgovornost”, rekao je Dastis (619 u razgovoru za dnevne novine El Pais.

Nakon ljetošnjeg referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu o napuštanju EU-a, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i talijanski premijer Mateo Renzi održali su dva sastanka na koje nije bio pozvan španjolski premijer Mariano Rajoy.

U studenom je Narodna stranka desnog centra dobila novi mandat za upravljanje Španjolskom nakon dvaju parlamentarnih izbora, teških međustranačkih pregovora i gotovo godine dana političke neizvjesnosti.

“Sada je situacija opet stabilna. Mi smo uvijek bili za suradnju s europskim institucijama a Vijeće i Europska komisija su zatražili od nas aktivnije uključenje”, rekao je Dastis.

Dastis je od kraja 2011. do studenog 2016. bio španjolski veleposlanik pri EU u Bruxellesu a njegovim izborom za ministra vanjskih poslova Madrid nastavlja svoju predanost projektu jačanja EU-a.

Ove godine se u Francuskoj i Njemačkoj održavaju neizvjesni izbori a entuzijazam spram europskog projekta splasnuo je i u Italiji gdje je Renzi izgubio podršku.

“Ovo bi mogla biti teška godina no nikako ne i početak kraja EU-a. Zbog toga ćemo na stol stavljati prijedloge iz područja sigurnosti i obrane ili imigracije. Također se nadamo da ćemo to učiniti i po pitanju gospodarske i monetarne unije kako bi ojačalo upravljanje eurozonom”, rekao je Dastis.

Dastis je nakon izbora rekao u španjolskom parlamentu kako će Španjolska ispuniti obvezu o primanju 17.000 migranata pristiglih u Europu. Deset mjeseci prije isteka roka primila je nešto manje od 900.

“Obveze postoje kako bi se ispunjavale. Iako smo jedni od onih koji su najviše učinili istina je da mehanizam nije funkcionirao tečno kao što smo očekivali. Trebamo se upitati zašto su iznosi razmještanja tako niski te pronaći rješenje”, rekao je u razgovoru za El Pais.

Dastis je najavio produbljenje odnosa sa Sjedinjenim Državama kada dužnost preuzme novi predsjednik Donald Trump.

“Gospodinu Trumpu treba dati priliku. On je vođa izabran na savršeno demokratskim izborima i kojega treba početi suditi nakon što uđe u Bijelu kuću. Ja očekujem kako će odnos SAD-a sa Španjolskom i Europom biti zadržan najmanje na istoj razini suradnje kao sada”, rekao je španjolski ministar.

Trumpov stav se međutim razlikuje po pitanju sukoba Izraelaca i Palestinaca. Španjolska, koja je do posljednjeg dana prošle godine predsjedala Vijećem sigurnosti UN-a, glasovala je za rezoluciju koja osuđuje gradnju židovskih naselja na palestinskim okupiranim teritorijem.

“Rezolucija je tradicionalna pozicija Španjolske i međunarodne zajednice. Jedina novost je što SAD nije uložio veto već se suzdržao od glasovanja”, rekao je Dastis.

Komentiraj