MINISTAR SIGURNOSTI: Tužiteljstvo BiH zbog smjena i istraga u kaosu

FaH

Ministar sigurnosti Bosne i Hecegovine Dragan Mektić u petak je upozorio kako u državnom tužiteljstvu te zemlje vlada kaos ističući kako je ono zbog toga sasvim zrelo za neku vrstu “prinudne uprave”.

Komentirajući činjenicu da je šef odjela Tužiteljstva BiH za borbu protiv organiziranog kriminala Božo Mihajlović dan ranije podnio ostavku kao i da je protiv njega otvorena istraga zbog zloporabe položaja i ovlasti, Mektić je novinarima u Sarajevu kazao kako je to samo još jedan dokaz o kaosu koji vlada unutar državnog tužiteljstva.

“U Tužiteljstvu BiH imate jednu vrstu izvanrednog stanja”, izjavio je Mektić koji je i ranije oštro kritizirao rad državnog tužiteljstva tvrdeći kako se tamo blokiraju istrage o krupnom kriminalu povezanom s političarima.

Uz činjenicu da je tužitelj, koji je smatran najodgovornijom za borbu protiv organiziranog kriminala, i sam pod sumnjom za ozbiljno kršenje zakona, uključujući nestanak više stotina tisuća konvertibilnih maraka zaplijenjenih tijekom različitih istraga, u petak je objavljena i informacija kako se praktično priprema stegovni postupak protiv tužiteljice tog istog odjela Dijane Kajmaković.

Ona je prijavljena zbog sumnje na trgovinu utjecajem, odnosno zbog pogodovanja političaru Fahrudinu Radončiću, kojemu se sudi zbog pokušaja utjecaja na svjedoke u procesu protiv Nasera Keljmendija, vođe jedne od najzloglasnijih kriminalnih skupina na Balkanu.

Mediji su ranije upozoravali na činjenicu kako je Savez za bolju budućnost (SBB), stranaka koju predvodi upravo Radončić, supruga tužiteljice Kajmaković postavila na dobro plaćeno mjesto direktora sarajevske zračne luke.

Tužiteljstvo BiH uzdrmano je još otkako je u rujnu 2016. s pozicije glavnog tužitelja suspendiran Goran Salihović, protiv kojega je također otvorena istraga, a u tijeku je stegovni postupak s ciljem utvrđivanja njegove odgovornosti za pokušaj utjecaja na neke istrage.

Podsjetivši na smjenu glavnog tužitelja “zbog postojanja osnovane sumnje za zloporabu položaja” i istaknuvši da je sada zbog pokrenute istrage ostavku podnio šef posebnog odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, Mektić je za takvo stanje izravno označio odgovornim Visoko sudsko i tužiteljstvo vijeće (VSTV), koje je jedino ovlašteno imenovati suce i tužitelje BiH.

Tijekom dana na te je prozivke reagirao predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, koji je u pisanoj izjavi medijima ustvrdio da je neugodno vidjeti kada se neki sudac ili tužitelj sam nađe pod istragom zbog kaznenih djela ili zloporabe položaja, no da je to istodobno dokaz da sustav funkcionira i da nitko ne bježi od sankcioniranja onih koji krše zakone. To je “dokaz da sustav ima kapacitet i sposobnost unutarnje samokontrole”, kazao je uz ostalo Tegeltija navodeći da je uvjeren kako će nakon svega slijediti uspješni obračun s korupcijom i organiziranim kriminalom.

Iz Tužiteljstva BiH reagirali su priopćenjem u kojemu su istaknuli kako je vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić proteklih mjeseci poduzela niz mjera s ciljem očuvanja stabilnosti i dostojanstva tog tužiteljstva te kako je rezultat te činjenice početak rasvjetljavanja svih sumnji u moguće nezakonitosti.

Mektićeve su kritike nazvali neprimjerenima, uz tvrdnju kako nezakonito postupanje pojedinaca ne može dovesti u sumnju rad svih 59 tužitelja, koliko ih ima državno tužiteljstvo.

Komentiraj