MINISTAR “Rusija blokirala ukrajinske luke u Azovskome moru”

EPA/SERGEI CHIRIKOV

Dvije ukrajinske luke u Azovskome moru Berdjansk i Mariupol pod ruskom su blokadom te je zabranjen ulazak i izlazak iz njih, rekao je ukrajinski ministar za infrastrukturu Volodimir Omeljan u četvrtak.

Ukupno 35 brodova spriječeno je u izvođenju svojih redovitih operacija, a dopušten je ulazak samo plovilima koja idu prema ruskim lukama u Azovskome moru, napisao je na Facebooku.

“Cilj je jednostavan – nametanjem blokade ukrajinskim lukama u Azovskome moru, Rusija se nada izbaciti Ukrajinu s njezina teritorija – teritorij koji je naš u skladu sa svim važnim međunarodnim zakonima”, objasnio je.

Omeljan je rekao da 18 plovila čeka ulazak u Azovsko more, uključujući četiri u Berdjansk i 14 u Mariupol.

Ondje je i red od devet plovila koja bi trebala napustiti Azovsko more te osam koja stoje pored vezova u luci.

U azovskim lukama dominira prijevoz žitarica i čelika.

Rusija je zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice i njihovu posadu u nedjelju pored Krimskog poluotoka, koji je Moskva pripojila 2014., zbog kako je rekla njihova ilegalnog ulaska u ruske vode – optužba koju Ukrajina snažno odbacuje.

Zbog zapljene brodova napetosti su porasle na najvišu razinu od 2015., kad su pobunjenici koje podupire Moskva ustali protiv kijevske vlade u istočnoj pokrajini Donbasu, a u ratu koji je nakon toga izb

Komentiraj