Ministar pravosuđa BiH najavio strože kazne nakon brutalnog ubojstva

Bosanskohercegovačke vlasti najavile su mogućnost uvođenja strožih kazni te su objavile da će pokušati ujednačiti sudsku praksu prigodom izricanja kazni za najteža kaznena djela kakvo je bilo ovotjedno brutalno ubojstvo 19-godišnje Lane Bijedić koja je premlaćena, a zatim zadavljena nedaleko Ljubuškog.

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je na konferenciji za novinare u petak u Mostaru kako je cilj spriječiti da BiH postane Eldorado za kriminalce.
“BiH mora prestati biti Eldorado za kriminalce. Obzirom na evidentno postojanje osoba koje su spremne počiniti monstruozna ubojstva i najteža kaznena djela, jučer sam kolegama iz radne grupe za harmonizaciju kaznenih zakona u BiH, rekao da je potrebno potražiti model za pooštravanje kazni”, rekao je Grubeša na konferenciji za novinare.
Kazao je kako nije isključeno uvođenje kazne doživotnog zatvora, iako vlasti o tome još nisu dale konkretne prijedloge.
“Pokrenuli smo inicijativu, a u radnoj skupini su predstavnici relevantnih institucija u ovom području, spremni pronaći najbolje rješenje”, rekao je ministar pravosuđa BiH.
Po njegovim riječima uskoro će pokrenuti raspravu s akademskom i pravosudnom zajednicom u BiH kako bi se pronašan najbolji odgovor na nasilje.
Pojasnio je kako poseban problema u BiH predstavlja različita sudska praksa od državne i entitetskih, do županijskih sudova koji izriču različite kazne za najteža djela.
Ministar Grubeša je pozvao suce da budu hrabriji prigodom izricanja najtežih kazni.
Ovoga tjedna nedaleko Ljubuškog ubijena je 19-godišnje studentica Lana Bijedić. Njezino tijelo pronađeno je u rijeci Studenčici. Na glavi je imala nekoliko ozljeda od udaraca, a na vratu tragove gušenja.

Komentiraj