Ministar poručio da će Britanija do sredine veljače osigurati cjepivo za 15 milijuna ljudi

Velika Britanija ponudit će cjepivo protiv koronavirusa za oko 15 milijuna ljudi u četiri prioritetne kategorije do sredine veljače, rekao je u ponedjeljak ministar zadužen za program masovnog cijepljenja.

Britanija, prva zemlja koja je odobrila cjepiva Pfizera/BioNTecha te Oxforda/AstraZenece, otvara sedam velikih centara za cijepljenje u sklopu plana masovnog cijepljenja protiv covida-19.

“Cijepljenje se već povećalo na 200.000 (doza) dnevno, odradili smo nevjerojatan posao prošli tjedan”, rekao je britanski ministar Nadhim Zahawi za Sky News i dodao da će do sredine veljače cjepivo ponuditi najrizičnijim skupinama – starijima i zdravstvenim radnicima na prvoj liniji.

“Glavne četiri kategorije u Velikoj Britaniji čini 15 milijuna ljudi, u Engleskoj oko 12 milijuna ljudi, pa bismo ponudili cijepljenje svim tim ljudima kako bismo osigurali njihovu zaštitu”, rekao je Zahawi.

Ubrzanje cijepljenja postalo je sve važnije Britaniji koja se bori s porastom slučajeva i rekordnim brojem mrtvih od pojave novog soja koronavirusa koji prijeti preopterećenjem bolnica u nekim dijelovima zemlje.

Kako bi postigla svoj cilj morat će distribuirati oko dva milijuna doza cjepiva tjedno u nadi da će se život Britanaca u nekoj mjeri normalizirati do proljeća.

“Ovo je ogromno predstavljanje najvećeg programa cijepljenja u povijesti ove zemlje”, rekao je Zahawi.

Ministar je dodao da je Britanija zabrinuta zbog širenja covida-19 u supermarketima, a osobito zbog ljudi koji ne nose maske dok kupuju.

Komentiraj