Ministar Pavić u Ravnoj Gori predstavio projekt ‘Zaželi’

Hina

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić predstavio je u ponedjeljak u Ravnoj Gori na informativnoj radionici Program zapošljavanja žena ‘Zaželi’, istaknuvši kako je riječ o programu kojim se planira zaposliti oko 3000 žena.

Program „Zaželi“ vrijedan je više od 400 milijuna kuna, financiran je putem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Projekt će provoditi jedinice lokalne uprave i regionalne samouprave u trajanju do 30 mjeseci, a njime se planira zaposliti preko 3000 žena na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama.

“Program ‘Zaželi’ trajat će 30 mjeseci, iz pilot-projekta uvidjeli smo da je šest mjeseci malo za provedbu, te da mnoga kućanstva nisu imali sredstva za čišćenje, stoga smo, ovoga puta, osigurali po 200 kuna mjesečno za nabavku tih sredstava“, pojasnio je ministar koji se nalazi u radnom posjetu Primorsko-goranskoj županiji (PGŽ). Uz to, ministar Pavić naglasio je da je natječaj kontinuirano otvoren, da će se ukoliko bude potrebe iznaći i dodatna sredstva, te je izrazio nadu da će se kroz taj projekt otvoriti nova radna mjesta.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što ima priliku predstaviti program u Gorskom Kotaru jer je Gorski Kotar u fokusu rada Vlade, posebice kada je u pitanju ostanak stanovnika na tom području. Ministar je naglasio i da je Ministarstvo nakon predstavljanja programa “Od mjere do karijere“ krenulo sa specijaliziranim programima, te da je program zapošljavanja žena, vrijedan više od 400 milijuna kuna, prvi u nizu takvih programa.

Državna tajnica Majda Burić istaknula je da je program ‘Zaželi’ vrlo važan za Gorski Kotar budući da na tom području stanuje puno starijih osoba i osoba u potrebi, te da na tom području postoji oko 490 žena koje bi se mogle prijaviti na taj natječaj.

Načelnik općine Ravna Gora Mišel Šćuka rekao je da općina posebnu pozornost usmjerava na skrb za starije osobe, stoga je riječ o hvalevrijednom projektu koji će osim skrbi omogućiti i zapošljavanje žena. Nakon informativne radionice ministar Pavić sastao se s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i gospodarstvenicima kako bi se upoznao s problemima s kojima se susreću na području rada.

Radionicom u Ravnoj Gori, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava nastavlja s informiranjem jedinica lokalnih i područnih (regionalnih) samouprava, kao i potencijalnih korisnica o programu zapošljavanja žena ‘Zaželi’.

Ministar rada i mirovinskoga sustava u okviru radnog posjeta PGŽ-u posjetio je i ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u Delnicama.

Ministar je naglasio da je cilj obilaska ispostava Zavoda upoznati situaciju na terenu, informirati se o problemima i izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom radu i vidjeti što Ministarstvo može učiniti po tom pitanju, posebice u pogledu povećanja efikasnosti korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja. Tijekom sastanka, voditeljica ispostave HZZ-a u Delnicama Višnja Mihelčić informirala je ministra o korištenju mjera aktivne politike zapošljavanja u PGŽ, te je zaključeno da je potrebno dodatno informirati korisnike o paketima mjera zapošljavanja i samozapošljavanja.

Komentiraj