Ministar Orepić s mađarskim kolegom razgovarao o sigurnosnim izazovima

HINA/ Tomislav PAVLEK

Ministar unutarnjih poslova (MUP RH) Vlaho Orepić u Budimpešti je razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Mađarske Sándorom Pintérom o aktualnim sigurnosnim izazovima u jugoistočnoj Europi, migracijama, sigurnosti granica i o protočnosti prometa na hrvatsko-mađarskim graničnim prijelazima, objavio je  MUP RH.

Ministar Orepić nakon sastanka, održanog u ponedjeljak, izjavio je da Hrvatska i Mađarska države žive u zajedničkom sigurnosnom prostoru. U tom duhu, istaknuo je,  Orepić, došao je s mađarskim kolegom razmotriti  otvorena životna pitanja i način kako unaprijediti i poboljšati neposrednu suradnju vezano za sigurnosna pitanja, priopćio je MUP RH na svojim internetskim stranicama.

“Što se tiče sigurnosnih mjera, vrlo brzo će doći do primjene sustavnog nadzornog na našim granicama, kako na unutarnjim granicama Europske unije, tako i na vanjskim. Mjere se odnose na pregled svake osobe i utvrđivanje identiteta i na taj način očekujemo jedno smanjenje protočnosti na granicama. Kako bi minimalizirali posljedice tih uistinu potrebnih i razumljivih mjera sigurnosti, mi smo se sastali i dogovorili kako će naši glavni ravnatelji policija definirati neposrednu suradnju na granicama”, rekao je ministar Orepić.

Najavio je da će suradnja početi zajedničkom vježbom čije ćemo posljedice, naglasio je, “uzeti kao meritum za utvrđivanje konkretnih mjera i postupaka na graničnim prijelazima”.

Dodao je kako želi naglasiti i zahvaliti na velikoj potpori Mađarske za ulazak Hrvatske u zajednički schengenski prostor. “Kratko smo se dotaknuli migrantske krize i migrantskih tokova, no međutim tu je suradnja iznimna“, zaključio je ministar Orepić.

Na sastanku su ispred MUP-a Mađarske bili direktor mađarske policije Károly Papp i zamjenik državnog tajnika zadužen za EU i međunarodne odnose Mátyás Hegyaljai.

U izaslanstvu MUP-a Hrvatske, uz ministra Opića, bili su Zoran Ničeno, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Uprave za granicu, i Martina Cvjetko Ljutić  ovlaštena za obavljanje poslova voditeljice Službe za europske i međunarodne poslove i prevođenje Martina Cvjetko Ljutić, navode iz MUP-a.

Komentiraj