MINISTAR OBRANE Srebrenički centar: Ispitajte je li Anušić umiješan u zločine nad Bošnjacima

Autor:

11.06.2024 Mostar: Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anusic nazocio otkrivanju spomenika "Zore slobode" u sklopu obiljezavanja 32. obljetnice operacije "Lipanjske zore" u vojarni "Stanislav Baja Kraljevic"  Photo: Denis Kapetanović/PIXSELL

Denis Kapetanović/PIXSELL

Memorijalni centar Srebrenica zatražio je u utorak od hrvatske vlade da ispita je li ministar obrane Ivan Anušić umiješan u zločine nad Bošnjacima nakon što je izjavio da se 1993. borio na strani hrvatskih snaga na području Mostara.

Govoreći na obljetnici važne bitke na tome području, Anušić je ranije u utorak rekao da se kao dragovoljac priključio Hrvatskome vijeću obrane 1993. i da se borio oko Mostara.

“Kao što je veliki broj Hrvata 1991. došao braniti Vukovar, tako sam i ja 1993. kao dragovoljac bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane ovdje u Mostaru gdje sam branio hrvatski narod u BiH”, rekao je Anušić na obilježavanju 32. obljetnice operacije “Lipanjske zore”, prve vojne pobjede nad srpskim snagama i JNA na području Mostara i Hercegovine.

Memorijalni centar Srebrenica, koji komemorira sjećanje na pokolj više od 8000 Bošnjaka koji su počinile srpske snage 1995., sada traži pojašnjenje Anušićeve uloge u ratnim zbivanjima.

„Memorijalni centar Srebrenica traži od vlade RH da pojasni ovu izjavu i umiješanost aktualnog ministra u vojne akcije koje je Haški sud (ICTY) potvrdio kao udruženi zločinački pothvat u presudi Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćorić, i Berislav Pušić“, napisao je centar na X-u.

Udruženi zločinački poduhvat

ICTY je šestoricu bivših političkih i vojnih vođa Hrvata u BiH osudio za udruženi zločinački poduhvat koji je uključivao etničko čišćenje Bošnjaka i pokušaj pripajanja dijela teritorija Bosne i Hercegovine Hrvatskoj. Dio poduhvata bili su i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i zapovjednik Hrvatske vojske general Janko Bobetko, stoji u presudi.

Hrvatska je nedavno sponzorirala i u UN-u glasala za rezoluciju o genocidu u Srebrenici čiji je inicijator bio Memorijalni centar.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.