Ministar obrane BiH: “Dodikova policija na entitetskoj granici značila bi kraj RS-a”

Ministar obrane BiH Zukan Helez izjavio je kako postoje planovi kojima će se spriječiti da policija Republike Srpske uspostavi kontrolu na međuentitetskoj granici upozorivši istodobno vlasti u Banjoj Luci kako bi takav pokušaj ujedno značio “kraj RS-a”. 

Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik najavio kako će parlamentarnim strankama iz RS-a predložiti potpisivanje dokumenta o zaštiti entitetske imovine i koji, uz ostalo, sadrži najavu izvođenja policije RS na administrativnu crtu razdvajanja s Federacijom BiH, Helez je u intervjuu za komercijalnu Face TV iz Sarajeva kazao kako takav potez neće ostati bez reakcije a da će policajci u tom slučaju biti tek “glineni golubovi”.

“Mi bismo vrlo brzo uspostavili ustavnopravni poredak”, izjavio je Helez.

Vojni aneks Daytonskog sporazuma međuentitetsku crtu crtu razdvajanja definira tek kao administrativni pojam i ne dopušta uspostavu bilo kakvog nadzora ili ometanja slobode kretanja. Izvorno je za poštivanje tih pravila bio odgovoran glavni zapovjednik IFOR-a odnosno mirovnih snaga koje je u BiH nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma uputio NATO. Te su ovlasti sada prenese na zapovjednika vojnih snaga Europske unije (EUFOR).

Helez je kazao kako “moli Boga” da Dodik ne pokuša realizirati svoje najave uz upozorenje kako se on kao ministar obrane s predsjednikom RS na tu temu ne misli dopisivati jer već “ima plan” za takav scenarij.

“Izaziva nešto što udara na temelje BiH. Mislim da bi to bio kraj RS-a”, kazao je Helez.

Dodiku koji je u subotu bio u Batajnici kod Beograda na vježbi vojske Srbije i tamo govorio kako je sretan da ona može zaštiti Srbe “gdje god živjeli”, ministar obrane BiH je poručio da vojnu pomoć iz Beograda može slobodno zaboraviti jer takvu intervenciju zapadne države sigurno ne bi mirno promatrale.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner