Ministar obrane Banožić razgovarao sa zapovjednikom Ureda Nacionalne garde SAD-a generalom Hokansonom

Ministar obrane Mario Banožić razgovarao je u Muenchenu sa zapovjednikom Ureda američke Nacionalne garde, generalom zbora Danielom Hokansonom i zahvalio SAD-u, “najvažnijem” hrvatskom partneru u području obrane na donacijama koje pomažu modernizirati Hrvatsku vojsku.

Kako je priopćeno iz Ministarstva obrane, ministar Banožić i general Hokanson razgovarali su o važnosti suradnje oružanih snaga u cilju nadogradnje sposobnosti i interoperabilnosti, važnosti potpore Ukrajini te o trenutnoj situaciji na području Jugoistočne Europe.

Suradnja dviju zemalja u gotovo svim područjima je “izvrsna”, potvrdili su: od školovanja pripadnika Oružanih snaga RH, opremanja, modernizacije, suradnje u područjima misija i operacija, organizaciji zajedničkih vojnih vježbi i obuka.

“Sjedinjene Američke Države naš su najvažniji partner u području obrane. Ovom prigodom zahvaljujem našim saveznicima na donacijama koje su značajno unaprijedile i modernizirale sposobnosti Hrvatske vojske“, rekao je Banožić.

Istaknuo je 27-godišnju uspješnu suradnju s Nacionalnom gardom Minnesote koja ima važnu ulogu u razvoju Oružanih snaga RH te izravno podupire ispunjenje ciljeva sposobnosti NATO-a.

Banožić i Hokanson istaknuli su da snažno podupiru suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine izložene ruskog agresiji sada već gotovo godinu dana te će nastaviti pružati potrebnu pomoć Ukrajini.

General Hokanson potvrdio je izvrsne odnose dviju država naglasivši kako mu je drago što je upravo na marginama Minhenske konferencije, održao susret s ministrom obrane Marijem Banožićem.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner