Marić otkrio što se dogodilo s umjetninama oduzetim Sanaderu i Vidoševiću

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar državne imovine Goran Marić za Dnevnik Nove TV otkrio je što se dogodilo s umjetninama koje je država zaplijenila bivšem premijeru Ivi Sanaderu, kao i bivšem predsjedniku državne imovine, Nadanu Vidoševiću.

Vlada je prije nekoliko tjedana donijela uredbu o raspolaganju privremeno oduzete imovine i umjetnina, a velikim sudskim procesima ih je oduzela.

“Ministarstvo državne imovine ima privremeno oduzetu imovinu i trajno oduzetu imovinu”, izjavio je ministar Marić, dodavši kako govorimo privremenih 670 nekretnina, 15 vozila i 158 milijuna kuna.

“Od umjetničkih djela, ima ih više od tisuću, mislim 1068”, tvrdi.

Ministarstvo, po novoj uredbi, može raspolagati tom imovinom ako dolazi do naglog propadanja, a troškovi su veći od 20 posto vrijednosti.

“Za sada troškovi čuvanja nisu toliko visoki. Mi ih u četiri muzeja čuvamo, godišnje se plaća 150 tisuća kuna”, izjavio je ministar.

Na upit novinara zašto okrivljenici sami ne plaćaju troškove čuvanja, ministar je izjavio da postoji mogućnost “ako mi raspolažemo, da oni plaćaju i da nadoknade razliku u cijeni ako vrijednost padne, ali sada zakon predviđa da ako država oduzima da Republika Hrvatska snosi i troškove čuvanja”.

Ministar je potvrdio i da je tržišna vrijedost oduzete imovine oko 20 milijuna kuna.

“Oko 20 milijuna kuna, ali recimo do sada trajno oduzete imovine u novcu je bilo 158 milijuna kuna, a u proračun je sjelo samo 30 milijuna kuna”, zaključio je ministar Marić.

Komentiraj