Ministar Marić o smanjenju PDV-a na energente: “Kada bude cijeli paket spreman, prezentirat ćemo ga”

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u četvrtak održala se sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Nakon sjednice ministar Marić i guverner Vujčić odgovarali su na pitanja novinara o cijenama energenata i inflaciji.

Ministar Zdravko Marić prvi je odgovarao na pitanja novinara. Marić nije htio ulaziti u spekulacije o smanjenju PDV-a na energente: “Koje stope i koje će odluke biti u konačnici, ne bih spekulirao”, rekao je.

Koje su još konkretne mjere koje Vlada može poduzeti kada je u pitanju cijena goriva, pitali su novinari Marića. On kaže se još nije raspravljalo o tome koja i kolika stopa PDV-a bi se odnosila na to.

“Kada bude cijeli paket mjera spreman onda ćemo ih prezentirati”, rekao je. Ministar kaže kako Vlada prati situaciju.

“Trošarine na gorivo, mjera za koju smo se odlučili, bila je od svih mjera najmanje loša kad sagledavamo cijeli aspekt. Polučili smo određeni efekt. Sada su cijene nafte porasle i više od očekivanja. Mislim da ćemo vrlo brzo s tim našim mjerama reagirati”, kazao je.

Razina konkurentnosti

Na pitanja o inflaciji kaže da je procjena Vlade za inflaciju za ovu godinu više ne vrijedi. Bila je 2,6, a sad je već na 3,5 posto zbog rasta cijena energenata, prenosi Dnevnik.hr.

“Nismo promijenili stav koji smo imali dosad. Što se tiče hrane, ne uspoređujući se s Mađarskom i Srbijom, Hrvatska ima dosta visoku razinu konkurentnosti na razini trgovačkih lanaca i maloprodaje hrane. To je dobra vijest koja umanjuje dodatne pritiske koji bi se mogli dogoditi na porast cijena hrane”, rekao je Marić.

Guverner Boris Vujčić kaže da najjači utjecaj na inflaciju imaju cijene energenata, a još nije poznato koliko će one rasti.

“Gdje će stopa inflacije biti, ovisi o cijeni plina. Plin je zasad neizvjestan, ako bi taj porez bio viši, onda bi inflacija bila preko četiri posto”, rekao je Vujčić pa se osvrnuo na ideju zamrzavanja cijena: “To se radi kad postoji monopol na tržištu ili kvazimonopol, a u drugim slučajevima se prepušta tržištu da se samo regulira. Čuli ste da će vlada na neki način utjecati na cijene plina i električne energije da bi umanjila učinak rasta cijena na svjetskom tržištu na domaće tržište.”

 

Sjednica Vijeća za uvođenje eura: Vujčić pojasnio kad, gdje i kako će se kune moći zamijeniti za eure

Komentiraj