MINISTAR MARIĆ: Jedan od glavnih ciljeva je smanjiti troškove zaduživanja

Patrik Macek/PIXSELL

Jedan od važnijih ciljeva hrvatske vlade jest smanjiti troškove zaduživanja, koji su sada previsoki, izjavio je u subotu u Amsterdamu hrvatski ministar financija Zdravko Marić.

“Iz proračunske perspektive gledano važno je smanjiti udio kamata u ukupnim rashodima. On danas iznosi 3,6 posto BDP-a. Zato ste čuli i od mene i od premijera i cijele vlade da je uz reforme koje mislimo napraviti i gospodarski rast, jedan od ciljeva, da tako kolokvijalno kažem i ‘napasti rejting agencije’ i ukupnu cijenu po kojoj se Hrvatska financira”, rekao je Marić koji je u Amsterdamu sudjelovao na neformalnom sastanku ministara financija zemalja članica EU-a.
Marić je dodao da Hrvatska već sad ima primarni proračunski suficit, to jest prihodi su veći od rashoda ako se iz njih izuzmu kamate koje se plaćaju na dug.
Ministar je rekao da je nova hrvatska vlada s usvojenim proračunom poslala snažnu poruku i da planirani deficit  od 2,6 posto BDP-a odgovora preporučenoj razini i strukturnim prilagodbama koje je Komisija tražila. To je važan korak u izlasku iz postupka prekomjernog proračunskog deficita, a već ove godine se može očekivati stabilizacija pa čak i malo smanjenje udjela javnog duga u BDP-u, dodao je ministar.
Hrvatska se od početka 2014. godine nalazi u Postupku prekomjernog deficita. Postupak prekomjernog deficita (EDP) korektivni je mehanizam EU-a, osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod tri, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta.  Prema preporukama Komisije, koje je Vijeće EU-a potvrdilo u siječnju 2014. godine, Hrvatska bi do kraja ove godine trebala smanjiti proračunski deficit na 2,7 posto BDP-a.
Marić je potvrdio da će vlada sljedeći tjedan donijeti dva dokumenta – Nacionalni plan reformi i program konvergencije.
U tim dokumentima je sveobuhvatni  set reformi, od javne administracije, poreznog sustava, javnih poduzeća, zdravstvenog sustava, sustava socijalne skrbi.
“To su važna područja u kojima je potrebno napraviti reformske iskorake kako bi, iz proračunske perspektive, imali održive financije, ali taj reformski paket treba biti usmjeren i na gospodarski rast i zapošljavanje, što je naš primarni cilj”, rekao je Marić.
Ministri financija 28 zemalja članica, koji su se okupili na neformalnom sastanku u Amsterdamu, razgovorali su, između ostaloga, i o borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza.
Izrazili su odlučnost u borbi protiv porezne invazije nakon otkrića afere “panamskim dokumenti” te jednoglasno podržali prijedlog da se napravi jedinstvena “crna lista” poreznih oaza.

Komentiraj