Ministar Marić: “Inflacija će biti puno veća od planirane”

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u srijedu emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, gdje je rekao da trendovi upućuju na to da će gospodarski rast biti malo niži, a stopa inflacije znatno viša nego što je originalno planirano.

Marić je najavio da će na posljednjoj sjednici Vlade u travnju biti predstavljen program konvergencije te da će biti poslan u Bruxelles, što je, kako je rekao, prilika da ažuriraju makroekonomske projekcije. “U ovom trenutku nemamo još posljednje brojke”, rekao je Marić.

“Trendovi su vam, nažalost, sljedeći – rast će biti nešto niži, a stopa inflacije znatno viša nego što je originalno planirano. Kad smo radili proračun, i zadnje službene projekcije Vlade za ovu godinu bile su na stopi inflacije od 2,6 posto. U međuvremenu se jako puno toga dogodilo i to će biti korekcija sigurno na više. Strpimo se još dva tjedna pa ćemo čuti sve te brojke”, dodao je ministar financija.

Komentirajući val poskupljenja, Marić je rekao da ne mogu neutralizirati sve inflatorne pritiske, ali ih barem mogu ublažiti. Dodao je da je na njima da prate razvoj situacije kako bi se Vladine mjere što je moguće više materijalizirale prema građanima. “Mi smo bili egzaktni kod plina, gdje smo vrlo jasno rekli – da nema paketa mjera, prosječno povećanje cijene bilo bi gotovo 78 posto. S paketom mjera ono je malo niže od 20. Naravno, ne za sve, prosječno. Naravno, one socijalno ugroženije skupine društva upravo će osjetiti taj najmanji porast, a neki drugi će nešto veći, ali u prosjeku to je malo niže od 20 posto”, rekao je Marić za Hrvatski radio.

Što se tiče hrane, ministar je poručio da će pratiti razvoj događaja i u skladu s razvojem situacije, po potrebi, pooštravati neke stvari, uvoditi eventualno nove mjere.

Marić je rekao da na razini Europske unije sve zemlje proteklih mjeseci bilježe ubrzavanje inflacije. “Hrvatska je i dalje točno na prosjeku 27 zemalja”, dodao je.

Upitan u mogućnosti usporavanja ili odgode ulaska Hrvatske u eurozonu, Marić je rekao da se drže istog terminskog plana – 1. siječnja 2023., ako ispunimo sve uvjete. Istaknuo je da Hrvatska do sada nije nikome nije dala nijedan razlog da se nešto uspori ili odgodi.

Marić je komentirao i najavljenu rekonstrukciju Vlade. Poručio je da će premijer Andrej Plenković poduzeti sve potrebne aktivnosti te da ima i suglasnost što se tiče vladajuće koalicije da se to napravi kako treba. “Vremenski okvir – ovisno o tome kako će svi ti razgovori ići i u neko skoro doba imat ćemo više informacija”, zaključio je ministar Marić.

Komentiraj