MINISTAR MARIĆ: ‘Agrokor pokušava pronaći model za povećanje likvidnosti’

Igor Soban/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u subotu da Agrokor pokušava pronaći model za povećanje likvidnosti te da je prihvatljiv stav Uprave tvrtke da se najveći naglasak stavi na odnos prema dobavljačima i zaposlenicima.

“Upoznati smo s informacijama da se pokušava pronaći model za povećanje likvidnosti kako bi Agrokor uredno podmirivao svoje obveze. Očekujemo da se vlasnik kompanije i vjerovnici usuglase o svim bitnim aspektima važnim za poslovanje tvrtke”, kazao je Marić u razgovoru za Jutarnji list.

Nedavno je Vlada održala sastanak s predstavnicima Agrokora, a Marić kaže da je “za nas prihvatljiv stav Uprave kompanije prema kojemu je najveći naglasak u kratkom roku stavljen na odnos prema dobavljačima i zaposlenicima”.

Pritom je ponovno demantirao napise u medijima o dugu Agrokora na ime poreza na dodanu vrijednost od 800 milijuna eura.

“Mogu samo potvrditi da Agrokor ne uživa nikakav povlašteni status te da se prema njemu, kao i prema svim poreznim obveznicima, poduzimaju zakonom predviđene mjere za potpunu i pravodobnu naplatu poreznih obveza”, kazao je Marić za Jutarnji list.

Moody’s: Neizvjesna Agrokorova kreditna sposobnost 

U petak je, piše Jutarnji list, rejting agencija Moody’s, koja je nedavno smanjila rejting Agrokora i dodijelila mu negativne izglede, objavila ažuriranu ocjenu kreditne sposobnosti tvrtke u kojemu ponavlja da negativni izgledi za rejting održavaju neizvjesnost vezanu uz Agrokorovu kreditnu sposobnost uslijed ograničenog pristupa kreditnim tržištima i kratkog roka u kojem kompanija treba riješiti otplatu PIK kredita (Payment In Kind – specifičan financijski instrument kojim se dužniku posuđuje novac na temelju imovine, a otplata se vrši na kraju ugovorenog razdoblja).

Analitičari Moody’sa navode i da su mogućnosti za generiranje gotovine ograničene, zbog visokih izdataka za kamate, loših pokazatelja kreditne zaduženosti, kompleksne strukture grupe, ograničene transparentnosti financijskih izvješća i činjenice da je zarada koncerna koncentrirana na regiju Balkana, posebno Hrvatsku.

Kako piše JL, Moody’s navodi i neke pozitivne činjenice, kao što je snažna pozicija Agrokora u sektoru prodaje hrane na Balkanu i da se očekuje poboljšanje ekonomskog okruženja.

Pritom Moody’s ponavlja da je likvidnost Agrokora dovoljna za pokriće obveza koje dospijevaju u idućih 12 mjeseci, ali da problem predstavlja mogućnost da kompanija ne bude u stanju riješiti pitanje PIK kredita u ožujku 2018. godine.

Uz to, navodi agencija, Agrokor ovisi o malom broju banaka, pri čemu dvije ruske banke, Sberbank i VTB, drže 52 posto ukupnog duga prema kreditorima.

Podaci iz financijskog izvješća Agrokora za prvih devet mjeseci prošle godine, objavljenog na internetskim stranicama koncerna, pokazuju kako ukupne dugoročne obveze Agrokora iznose gotovo 20,3 milijardi kuna, od čega skoro 19 milijardi kuna čine krediti i zajmovi.

U kratkoročnim obvezama, koje su ukupno iznosile 24,9 milijardi kuna, najznačajniji dio čine obveze prema dobavljačima, koje su dosegnule 16,2 milijarde kuna.

Komentiraj