Nakon manje od tjedan dana kao ministar branitelja, Mijo Crnoja u četvrtak je podnio ostavku. Posljednjih ga se dana povezivalo s nizom afera. Nacional je ekskluzivno pisao o Crnojinom pritvoru u Remetincu zbog nasilničkog ponašanja, maltretiranju svoje susjede koja je invalid, dovođenju lažnih svjedoka u sudskom sporu, te o lažnoj prijavi adrese prebivališta.

Crnoju se teretilo da je izbjegavao plaćanje prireza, te je zato prijavio prebivalište u Samoboru, a ne Zagrebu gdje živi. Sam je objasnio da je prijavljen u Samoboru kako bi si ‘olakšao papirologiju’. Na adresi na kojoj je prijavljen stoji daščara, na zemlji koju je dobio od Grada Samobora prema Zakonu o braniteljima. Na njoj je trebao sagraditi obiteljsku kuću. Tereti ga se i da novac, koji je dobio iz povlaštenog kredita, nije iskoristio za gradnju te kuće.

U srijedu je Crnoja kazao da je podigao kredit i da 60 tisuća eura uredno isplaćuje, a da novac drži oročen na računu. Rekao je i da je to njegov novac i da može s njim raditi što ga je volja pa i ići na put oko svijeta, ali da ga čuva za kuću. Dodao je kako je zemljište njegovo vlasništvo i da on s njim može raditi što ga je volja pa čak i prodati ako želi.

Ministar s najkraćim mandatom

Nakon ostavke na dužnost ministra branitelja, Mijo Crnoja postao je ministar s najkraćim stažem u hrvatskoj Vladi, gdje je radio svega šest dana.

Među ministre s vrlo kratkim ministarskim stažem, od po dva tjedna, među ostalima su, Šime Đodan i Onesin Cvitan, a bilo je i onih koji su ministri bili samo po nekoliko mjeseci.

Crnoja: Ne želim biti uteg ovoj Vladi

Crnoja je u četvrtak nakon sastanka s premijerom i potpredsjednicima Vlade rekao kako ne želi biti uteg ovoj Vladi, ili problem zbog kojeg Hrvatska neće ići na bolje.

“Premijeru sam dao ostavku, ovim putem pozdravljam sve hrvatske branitelje”, rekao je Crnoja nakon dvodnevnog ‘vijećanja’ u Banskim dvorima.

“Predočio sam sve dokumente Vladi i ekspertima koji su ocijenili da nema nikakve krivice koju mi vi stavljate na teret, međutim ne želim biti problem Vladi”, dodao je.

Uz njega su bili njegovi savjetnici Herman Vukušić i Josip Jurčević.

Izjava ispred Vlade Mije Crnoje. foto HINA/ Daniel KASAP
Izjava ispred Vlade Mije Crnoje. foto HINA/ Daniel KASAP

Šimić: Ima moralne i političke odgovornosti

Zastupnik Mosta Miroslav Šimić rekao je  da Most poštuje Crnojinu odluku da premijeru dade ostavku na dužnost ministra branitelja te je ociejnio da ej Crnoja tako preuzeo moralnu i političku odgovornost.

“U potpunosti razumijemo da za Crnoju nisu bila jednostavna ova dva dana, a nisu bila jednostavna ni za hrvatsku javnost. Ostavili smo neko vrijeme da utvrdimo sve činjenice i činjenica je da nema kaznene odgovornosti, ali postoje elementi moralne i političke odgovornosti koje je Crnoja odlučio preuzeti”, rekao je Šimić novinarima pred Banskim dvorima.

Naglasio je da Most poštuje sve ono što su hrvatski branitelji napravili za hrvatsku državu i što je napravio Crnoja, ali u ovom trenutku postojala je razina moralne političke odgovornosti koju je on preuzeo.  Šimić je napomenuo i da je donošenje odluke trajalo dugo jer su htjeli utvrditi sve činjenice.

Miroslav Simic ispred Vlade obratio se medijima na temu ostavke Mije Crnoje. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Miroslav Simic ispred Vlade obratio se medijima na temu ostavke Mije Crnoje. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Orešković: Meni je ovo prevažan resor i ministarstvo

“Diskutirali smo o dokumentima s ekspertima i imali dugačke diskusije”, rekao je Orešković zahvalivši se hrvatskim građanima na strpljenju.

Premijer Tihomir Orešković okupljenim je novinarima rekao kako je Crnoja, kao branitelj, zavrijedio pažnju koju su mu dali u ova dva dana.

“Danas je podnio ostavku, a ja sam je prihvatio. Zahvaljujem mu što se kao branitelj borio za ovu našu zemlju. Uskoro ćemo naći novog čovjeka. Meni je ovo prevažan resor i ministarstvo, naći ćemo novog čovjeka. Crnoji želim sve najbolje”, kazao je premijer.

Premijer Tihomir Oreskovic ispred Vlade obratio se medijima te i sluzbeno potvrdio da je Mijo Crnoja podnio ostavku. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Premijer Tihomir Oreskovic ispred Vlade obratio se medijima te i sluzbeno potvrdio da je Mijo Crnoja podnio ostavku. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Karamarko: Crnoja ima častan ratni put i nije se smjelo dopustiti da se ovo dogodi

Predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko po izlasku iz Banskih dvora rekao je kako na osnovu svega što su pročitali ne postoji nikakva krivnja Crnoje. “Bilo je svakakvih tumačenja i svakakvih verzija. Svih ovih dana smo slušali, gledali i čitali teške optužbe”, rekao je Karamarko dodavši kako je ovo bila ‘obična hajka i haranga’.

“Crnoja ima častan ratni put i nije se smjelo dopustiti da se ovo dogodi”, rekao je Karamarko. Na novinarsko pitanje jesu li premijer i potpredsjednici trebali suditi o tome, a ne sudovi, Karamarko je rekao: “Naravno da smo to mi trebali. Da nismo, pitali biste zašto nismo”. Dodao je kako sud ne treba dokazivati krivnju, jer za to nema temelja. “Imam papir koji govori o nekrivnji Crnoje i na tome ću se zaustaviti”, poručio je.

Karamarko je rekao kako je Crnoja, kao častan čovjek, odlučio reći ‘sad idem’. Na pitanje što bi se dogodilo da Crnoja sam nije ponudio ostavku, Karamarko odgovara kako ne želi govoriti o tome ‘što bi bilo kad bi bilo’. Poručio je kako nije bilo pritiska MOST-a, niti bilo kakve drame ni sukoba tijekom sastanaka.

Ponovno je demantirao kako je izjavio da će branitelji krenuti u rat ako ministar Crnoja bude smijenjen.”Kako bi mogao potpredsjednik Vlade prijetiti neredima? Osim toga, to ni braniteljima to ne pada na pamet”, kazao je.

Tomislav Karamarko ispred Vlade obratio se medijima. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Tomislav Karamarko ispred Vlade obratio se medijima. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Grbin: Drago mi je da je shvatio pogrešku

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin je, nakon ostavke Mije Crnoje na dužnost ministra branitelja, izjavio pak kako mu je drago što je Crnoja shvatio svoju pogrešku, ali i upozorio da je Vlada na odluku o ministru potrošila petinu dosadašnjeg mandata, zbog čega se, kaže, postavlja pitanje kako će odlučivati o teškim pitanjima s kojima će se suočavati.

“Drago mi je da je ministar Crnoja shvatio koliko je pogriješio i kakvu je štetu u svom kratkom mandatu od ukupno pet dana nanio Vladi i Hrvatskoj. Žao mi je, doduše, što je za takvu reakciju bilo potrebno podastrijeti svu silu dokaza i pokrenuti postupak opoziva. Međutim, ova nam je epizoda pokazala da se prilikom sastavljanja vlade koalicije HDZ-a i Mosta apsolutno nije vodilo računa o tome jesu li osobe koje će ući u Vladu za to podobne”, rekao je Grbin.  Uvjeren je kako je Crnojin slučaj otkrio i da premijer Tihomir Orešković nema nikakvu kontrolu nad time tko mu ulazi u vladu i tko iz nje izlazi.

Komentiraj