Ministar Malenica: “Reformu pravosuđa zazivaju osobe koje krše zakon”

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u subotu je poručio da su odluke Ustavnof suda dužne poštivati sve institucije.

“Jučer smo vidjeli da je Sabor obranio načelo ustavnosti i zakonitosti gdje se na silu pokušalo nametnuti određenog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Kod HDZ-a i mene kao ministra postoji snažna volja za reformama i promjenama u hrvatskom pravosuđu”, rekao je Malenica gostujući u Dnevniku HRT-a.

Dodao je da reformu pravosuđa zazivaju osobe koje krše zakon o sudovima i protivno tome zakonu predlažu kandidate Hrvatskom saboru. Istaknuo je kako su i Peđa Grbin, a i niz SDP-ovih zastupnika 2018. godine pozdravili javni poziv kao novi institut kod izbora predsjednika Vrhovnog suda, a sada, tri godine kasnije, pokušavaju osporiti ustavnost zakona o sudovima.

Ministar Malenica rekao je da se vidi da je pravi šef oporbe predsjednik Milanović. Nema, kaže, nikakvog sukoba, stav je jasan – treba poštovati Ustav, Zakon i proceduru kroz javni poziv – i to je stav Vlade.

Komentirao je i teške optužbe koje je Zdravko Mamić iznio na konferenciji za medije u utorak iz Mostara. Malenica je rekao kako ga je to iznenadilo, te da su zatražili očitovanje svih tih sudaca. Dodao je i da Uskok provodi određene radnje, te da očekuje da oni utvrde jesu li te optužbe osnovane ili ne, rekao je.

Komentiraj