Ministar Malenica otkrio da su policajci kojima je jučer pobjegao Čaleta suspendirani

 

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u četvrtak je, uoči sjednice Vlade, novinarima kazao da su policajci koji su pratili bjegunca Čaletu privremeno udaljeni iz službe te da je u tijeku stegovni postupak protiv njih.

“Utvrđuju se sve okolnosti slučaja. Vjerojatno ih je iznenadio”, rekao je Malenica i ispričao se građanima Splita.

“Što se tiče konkretne situacije, utvrđuju se sve okolnosti slučaja. Protiv dvojice djelatnika koji su iskusni, odnosno već su dugo u službi, pokrenut je stegovni postupak. Oni su privremeno udaljeni iz službe dok se taj stegovni postupak ne završi”, rekao je Malenica novinarima.

Čitava procedura je, kaže, uređena prema propisima – Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, Pravilnikom o načinu obavljanja poslova osiguranja u kaznionicama i zatvorima te Pravilnikom o primjeni sredstava prisile.

“Za svakog zatvorenika, kada se radi posao sprovođenja, provodi se sigurnosna procjena, izdaje se nalog. Sad ćemo u postupku utvrditi što se konkretno dogodilo”, rekao je ministar.

Dodao je da su pravosudni policajci postupali temeljem naloga. “Što se tu dogodilo, vjerojatno ih je iznenadio, no utvrđuju se sve okolnosti slučaja i djelatnici su udaljeni iz službe dok se to ne utvrdi”, istaknuo je Malenica.

Podsjetimo, Branimir Čaleta jučer je oko podneva pobjegao pravosudnim policajcima prilikom transporta, a splitska policija aktivirala je sve policijske snage i još 100 službenika kako bi ga uhitili.Zasad nema još podataka o tome je li imao pomagača. Pronađen je i uhićen oko 20 sati.

Glasnogovornica PU Splitsko dalmatinske Antonela Lolić danas je ispričala kako se odvilo uhićenje Branimira Čalete.

“Oko 20.30 samo ga pronašli, potraga je bila široka, ciljana i provjeravane su sve informacije. Izašli smo s njegovim opisom, te identitetom, a građane smo zamolili da nam jave ako ga vide, a oni su nam puno pomogli”, kazala je Lolić.

Prilikom uhićenja Čaleta na rukama nije imao lisice. “U postupanje policije ne mogu ulaziti, no sinoć kada smo ga uočili i uhitili ga on nije imao lisice na rukama. Nad njim je primijenjena tjelesna snaga i onemogućen mu je daljnji bijeg. S njim je u policijskoj postaji obavljen razgovor, a potom je prebačen u zatvor u Splitu”, rekla je Lolić.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner