Igor Soban/PIXSELL

MINISTAR KUŠČEVIĆ: ‘Dodijelili smo odluke o sufinanciranju 35 komunalnih projekata u SDŽ’

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi tehničkog mandata Lovro Kuščević u utorak je u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije uručio predstavnicima gradova i općina odluke kojima to ministartsvo izdvaja 4,5 miljuna kuna za povećanje komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda.

“Dodijelili smo odluke za 35 općina i gradova u Splitsko-dalmatinskoj županiji kojima Ministarstvo graditeljstva i prostpornog uređenja sufinancira s više od 4,5 miljuna kuna njihove projekte ukupne vrijednosti više od 40 miljuna kuna,” rekao je ministar.
Podsjetio je kako je prošle godine za sufinanciranje projekata za povećanje komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda u Splitsko-dalmatisnkoj županiji izdvojeno 140.000 kuna za samo dva projekta.
“Očito prethodna vlada nije imala sluha prema regionalnom razvoju i nije dovoljno pratila razvoj općina i gradova, a mi smo prepoznali kako Republika Hrvatska nije jaka koliko su jaka središta – Zagreb, Osijek, Rijeka i Split, već i koliko su jaka najmanja sela i najmanji gradovi,” kazao je Kuščević.
Po njegovim riječima, ove je godine u proračunu za sufinanciranje projekata za povećanja kumunalnog gospodarstva i standarda u Hrvatskoj izdvojeno 30 miljuna kuna, a već u sljedećm proračunu, kako je najavio, za tu će namjenu biti osigurano 100 milijuna kuna.
“To su sredstva koja se osiguravaju legalizacijom (bespravno izgrađenih objekata)  i najveći dio tog novca treba vratiti jedinicama lokalne samouporave da se njima osigura kakva-takva komunalna infrstruktura,” objasnio je Kuščević.
Ministar je u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije predao predsatvnicima lokalnih vlasti i sedam ugovora za sufinanciranje prostornih planova općina i gradova na području te županije.
Odgovarajući na novinarska pitanja potvrdio je kako je u pripremi novi zakon o najmu stanova rekavši kako će taj zakon ući u saborsku proceduru nakon što se formira novi saziv Sabora RH nakon pralmanetranih izbora 11. rujna ove godine.
“Republika Hrvatska mora štititi interese najmodavaca i najmoprimalaca ali moramo poštivati i  međunarodne pravne odluke,” kazao je.

Komentiraj