Goran Stanzl/PIXSELL

Ministar kulture čestitao Gradskom muzeju Vukovar na nagradi EU muzejskog foruma

Povodom dodjela nagrada The European Museum of the Year Award (EMYA) u 2016., ministar kulture Zlatko Hasanbegović čestitao je u ponedjeljak Gradskom muzeju Vukovar na Europskoj nagradi Silletto 2016. za uspješno uključivanje lokalne zajednice  u svoj rad koju je tom muzeju dodijelio Europski muzejski forum.

“Gradski muzej Vukovar suvremenim je muzeološkim pristupom u realizaciji stalnoga postava u Dvorcu Eltz koji je, kao spomenik kulture sa zadanim prostornim i spomeničkim vrijednostima, obnovljen sukladno konzervatorskim smjernicama, od svoga osnutka, a posebice tijekom Domovinskoga rata  i obnove gradio čvrstu vezu s lokalnom zajednicom”, istaknuo je ministar Hasanbegović.

Podsjetio je da je obnovljena spomenička cjelina Gradskoga muzeja Vukovar, kao dio Projekta Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol Vlade RH, Ministarstva kulture i Razvojne banke Vijeća Europe na nacionalnoj razini najkompleksnija strategija provedbe obnove nacionalne spomeničke baštine. “Stoga smo posebice ponosni što je upravo Gradski muzej Vukovar dobitnik Europske nagrade Silletto 2016.”, dodao je.

Uz realizaciju novoga stalnog postava Muzeja, ali i predanu višegodišnju skrb o građi veže se jedinstveni, stručni i koncepcijski rad ravnateljice Ruže Marić i malobrojnih kustosa, no, isto tako i muzealaca iz desetak hrvatskih muzeja i galerija koji su u ovome projektu ostvarili kvalitetan oblik muzejskoga zajedništva, istaknuo je u čestitiki ministar Hasenbegović te u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno uputio muzeju najsrdačnije i najiskrenije čestitke na osvojenoj nagradi Europskog muzejskog foruma.

Komentiraj