Prvom sjednicom Povjerenstva za izradu nacrta prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti i nacrta prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, tijela osnovanog odlukom Vlade 3. studenog 2016., predsjedao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji je nositelj izrade dvaju nacrta te je izrazio zadovoljstvo početnim konsenzusom u njihovoj izradi.

Na sjednici, u vojarni “Petar Zrinski”, sudjelovali su i predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan, predstavnica Ureda predsjednice Željka Antunović, savjetnica predsjednika Vlade Sonja Žerjav, te predstavnici svih ministarstava, tijela državne uprave, stručnjaci iz područja sigurnosti iz akademskih i drugih civilnih institucija te drugi.

U Povjerenstvo su delegirani kompetentni djelatnici iz sastava ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, Ureda Predsjednice RH, tijela sigurnosno-obavještajnog sustava te drugih tijela, navodi se u priopćenju.

Krstičević je izrazio zadovoljstvo velikim brojem nazočnih koji dolaze iz raznih tijela i institucija što, po njemu, dokazuje da je izrada dvaju dokumenata priča o konsenzusu za koji su hrvatsko društvo i država zreli. Prvom sjednicom, dodao je, žele se dati uvodni elementi za budući rad dviju radnih skupina koje će raditi na tim dokumentima.

“Temeljni cilj je redefiniranje koncepta nacionalne sigurnosti kroz izradu Strategije nacionalne sigurnosti i prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti,  koji će u skladu s recentnim, unutarnjim i vanjskim, geopolitičkim i gospodarskim promjenama i okolnostima, štititi vitalne nacionalne interese i promovirati temeljne vrijednosti hrvatskog društva, štititi integritet hrvatskog državnog područja i sigurnost svih naših građana”, zaključio je ministar.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan istaknuo je da su se sigurnosne okolnosti promijenile pa Hrvatska treba mijenjati koncept nacionalne sigurnosti. “Da bi se to napravilo što bolje, trebaju biti uključeni svi u Saboru, a ne samo Odbor za obranu. Bit će to put s različitim razmišljanjima i pogledima, no, ovaj prvi korak, otvaranje široke rasprave, je izvrstan. Siguran sam da ćemo doći do zajedničkog rješenja, u kojem želimo sudjelovati i mi iz oporbe i dati aktivan doprinos. Nacionalna sigurnost isključivo je stvar nacionalnog interesa Hrvatske i svih njezinih građana”, rekao je Dragovan.

Kao voditelj obiju radnih skupina za izradu dokumenata, posebni savjetnik ministra obrane, umirovljeni general Dragutin Repinc je u prezentaciji opisao vremenski tijek njihovog rada.

Prema planovima, nakon usvajanja metodologije, određivanja koncepta i sadržaja, definiranja nacionalnih interesa i ciljeva te raščlambe prijetnji, potom raščlambe rizika i definiranja sposobnosti odgovora na rizike, do travnja 2017. bit će izrađen Nacrt prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti, koji će se potom uputiti u javnu raspravu (e-savjetovanje). Usvajanje dokumenata u Saboru očekuje se u srpnju 2017.

Stručnjak za sigurnost, dekan Veleučilišta Vern Vlatko Cvrtila upoznao je nazočne s trendovima i izazovima u  području nacionalne sigurnosti. Naveo je primjere Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske, Poljske, Mađarske i Austrije, te opisao aktualne globalne prijetnje i ugroze, sigurnosne rizike te nove tehnologije upravljanja. Istaknuo je sveobuhvatni pristup nacionalnoj sigurnosti, koji traži partnerstvo državnog sigurnosnog sektora s cjelokupnim društvom, koje je ključno u izradi dokumenata vezanih uz nacionalnu sigurnost.

Komentiraj