Izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom zbora Mirkom Šundovom posjetili su u petak vojarnu 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima, u kojoj je zapovjedništvo Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

S osobljem Stožera i postrojbi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, njenom poviješću, ustrojem, zadaćama, postignućima i planovima goste je upoznao brigadni general Denis Tretinjak. Dio programa posjeta bio je posvećen obilasku vojarne, s naglaskom na Taktičko-operativni centar, smještajne kapacitete i fonolaboratorij, priopćeno je iz MORH-a.

Izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće na spomen obilježju poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade. “Bitno je čuvati simbole Domovinskog rata, nikada ne smijemo zaboraviti naše prijatelje i suborce, to je temelj odnosa prema budućim generacijama”, rekao je ministar Krstičević.

Nakon prezentacije ministar je rekao da je Gardijska oklopno-mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske slijednica legendarnih ratnih postrojbi pobjedničke Hrvatske vojske, danas dobro ustrojena brigada, snažna karika Oružanih snaga čiji su pripadnici najveća vrijednost, kojoj MORH posvećuje najveću pažnju.

“Vaše zadaće bile su i jesu davanje vidljivog doprinosa stabilnosti i miru naše domovine, pomoć našim građanima onda kada je ona najpotrebnija, ali i doprinos globalnoj sigurnosti i stabilnosti sudjelovanjem u međunarodnim misijama i operacijama”, poručio je ministar Krstičević djelatnicima Brigade, navodi MORH.

Gardijska oklopno-mehanizirana brigada ustrojena je od bojni koje su slijednice 3. gardijske brigade “Kune”, 7. gardijske brigade “Pume”  i 5. gardijske brigade „Sokolovi“. U sastavu Brigade nalaze se i Oklopna bojna, Topničko-raketna bojna, Inženjerijska bojna, Bojna protuzračne obrane, Zapovjedna, Logistička, Vojno-obavještajna satnija te Satnija veze.Njezina tTemeljna misija je obrana suvereniteta i cjelovitosti RH, razvoj i održavanje sposobnosti za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama te spremnost za pružanje pomoći civilnim institucijama u zemlji u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa, priopćeno je iz MORH-a.

U sklopu cjelodnevnog radnog posjeta istočnoj Slavoniji, izaslanstavo MORH-a i OSRH su prije podne posjetilo i Vojni poligon “Gašinci” kod Đakova.

Komentiraj