Zarko Basic/PIXSELL

MINISTAR KOVAČ: Turska je važan partner i želimo da nastavi put prema EU-u

Hrvatska želi da Turska kao važan partner i EU-a a posebno Hrvatske zbog turskog utjecaja u jugoistočnoj Europi nastavi put približavanja Europskoj uniji ali za to mora ispuniti sve kriterije, rekao je u subotu u Bratislavi hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

“Turska je za sve nas u Europskoj uniji, posebno nama u Hrvatskoj, vrlo važan partner jer ona ima veliki utjecaj u jugoistočoj Europi, u BiH, Srbiji, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori”, rekao je ministar novinarima nakon sastanka šefova diplomacija 28 zemalja Unije s turskim ministrom za europske poslove Omerom Celikom.

“Želimo da Turska nastavi put približavanja EU-u”, rekao je, naglasivši da za to Ankara mora ispuniti sve kriterije. To ovisi o turskim vlastima, kaže hrvatski šef diplomacije, od kojih Unija očekuje da “budu demokratične u obračunu s onima koji su htjeli srušiti legalno izabranu vlast”.

Europska unija u srpnju je osudila pokušaj državnog udara u Turskoj, ali je i izrazila snažnu zabrinutost oko ljudskih prava zbog uhićenja koja su uslijedila i u vojsci i u civilim službama.

Ministar Kovač rekao je da su Unijini ministri saslušali turskog kolegu Celika koji im je iznio i neke detalje oko pokušaja državnog udara za koje nisu znali.

“On  nam je iznio tursko gledište na zbivanja u Turskoj, na napore koje Turska vrši kako bi se približila EU-u … Celik je prepričao kako je to sve skupa izgledalo s pokušajem puča, mi smo naravno puno toga znali ali saznali smo još neke elemente koje dosad nismo imali”.

Odnosi Europske unije i Turske napeti su zbog kritika koje iz Unije odlaze u Ankaru a tiču se njezina antiterorističkog zakona, demokracije i zaštite ljudskih prava. Turska pak očekuje da Unija uvede bezvizni režim za njezine građane, što joj je obećano u okviru sporazuma o zadržavanju izbjeglica.

Sporazumom se Turska obvezala zadržati izbjeglice na svome tlu u zamjenu za ubrzanje pristupnih pregovora, novčanu pomoć za zbrinjavane izbjeglica te za ukidanje viza turskim državljanima na razini EU-a.

Međutim, antiteroristički zakon uveden u Turskoj koči Uniju u daljnim koracima u tom smjeru.

Komentiraj