Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač upisao se u petak u izraelskom veleposlanstvu u knjigu žalosti u povodu smrti bivšeg predsjednika i premijera Shimona Peresa, “velikog svjetskog državnika, jednog od glavnih arhitekata mirovnog procesa na Bliskom istoku i hrvatskog prijatelja”.

“U ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova i u svoje osobno ime molim da primite izraze naše duboke i iskrene sućuti povodom smrti Shimona Peresa, bivšeg predsjednika i predsjednika vlade Države Izrael”, napisao je ministar Kovač.

Također je napisao da je Shimon Peres bio “veliki svjetski državnik koji se borio za svoja načela i bio jedan od glavnih arhitekata mirovnog procesa na Bliskom istoku”.

“Hrvatska, koju je i posjetio, pamtit će ga kao svog prijatelja”, stoji na kraju poruke ministra Kovača.

Shimon Peres preminuo je u srijedu u 93. godini života. Njegovom pogrebu u Jeruzalemu nazočila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uz brojne svjetske državnike iz 70-ak zemalja, među kojima su bili američki predsjednik Barack Obama bivši američki predsjednik Bill Clinton koji su održali i govore.
U hrvatskom je izaslanstvu bio i poznati oskarovac i preživjeli iz holokausta Branko Lustig koji je svoju nagradu Oscar za film “Schindlerova lista” poklonio prošle godine u trajno vlasništvo memorijalnom centru holokausta Yad Vashemu.

Komentiraj