Dusko Marusic/PIXSELL

Ministar Kliman: Žica više kazuje o onome tko je stavlja nego o nama

Ministar turizma Anton Kliman rekao je u srijedu u Poreču da je slovensko postavljanje panel-ograde uz bivši granični prijelaz Dragonju bitan pomak u odnosu prema žilet-žici, no, dodao je, ipak je riječ o žici, samo humanijeg oblika, a žica, istaknuo je, više govori o onome tko je stavlja nego o nama.

Nakon što je uz bivši granični prijelaz na rijeci Dragonji uklonila dva i pol kilometra žilet-žice, slovenska vojska je na istome mjestu počela postavljati vrtnu ili panel-ogradu višu od dva metra. Upravo je na tom području prije nekoliko dana granicu ilegalno prešlo šest migranata.

Ministar turizma Anton Kliman ocijenio je to u Poreču, gdje je bio na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Statuta Istarske županije, bitnim pomakom, no, dodao je, to je samo humaniji oblik žice.

Slovenija opet, potaknuta nekim strahom, stavlja ‘žicu’ za koju nema opravdanja, rekao je među ostalim ministar Kliman. “To više kazuje o onome tko je stavlja, nego o nama. Neće to biti lijepa slika za turiste”, istaknuo je.

Istarski župan Valter Flego podsjetio je kako su u Istri od samog početka protiv bilo kakve žice i bilo kakvih barijera jer, kako je rekao, “žica neće riješiti problem”.

“Mislim da je to jedan korak bliže konačnom rješenju, a to je Istra bez žice, bez žice između Slovenije i Hrvatske. Vjerujem da idemo tom cilju jer problem migranata Europa treba zajednički riješiti prvenstveno na izvoru”, istaknuo je Flego i dodao kako vjeruje da će jedna takva zajednička europska politika dati rezultate vezane za sigurnost svih građana.

Komentiraj