Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Kliman uvučen u aferu zbog zgrade u centru Zagreba

Ministar turizma bio je na čelu katoličke udruge ‘Mi’ koja je u sporu zbog zgrade u Jurišićevoj ulici u Zagrebu

Tehnički ministar turizma Anton Kliman uvučen je u potencijalnu aferu u kojoj ga se sumnjiči da je koristio svoj politički utjecaj kako bi spriječio povrat vrijedne nekretnine u centru Zagreba. Nacional posjeduje dopis koji su odvjetnici stranaka u ovom slučaju poslali Ministarstvu obrane, u kojem se tvrdi da udruga Hrvatski katolički zbor “Mi”, kojoj je Kliman bio na čelu do siječnja ove godine, odugovlači predati nekretninu koja se nalazi u Jurišićevoj 6, pa je njihovim klijentima načinjena velika finanacijska šteta. Udrugu “Mi” i ministra Klimana optužili su i da se nisu primjereno brinuli o prostoru te da je nekretnina uništena, pa su potrebna velika novčana ulaganja kako bi se prostor obnovio.

Zgrada u Jurišićevoj 6 nacionalizirana je nakon Drugog svjetskog rata, a u njoj su za vrijeme bivše Jugoslavije živjeli časnici JNA i njihove obitelji.

Nakon proglašenja neovisnosti Hrvatske prostor je pripao Ministarstvu obrane, a ministar obrane Gojko Šušak samostalnom odlukom tu nekretninu dao je na korištenje Hrvatskom katoličkom zboru “Mi”. Ta je udruga upravljala nekretninom sve do 30. kolovoza 2013., kada je pravomoćnom odlukom suda u Zagrebu vraćena nasljednicima vlasnika zgrade iz vremena prije završetka Drugog svjetskog rata. Međutim, zakonski vlasnici još uvijek nisu ušli u zgradu koja se nalazi u susjedstvu zagrebačkog kina Grič i tvrde da ih je u tome spriječio zbor “Mi” i njegov predsjednik Kliman. Nacional je kontaktirao odvjetnike vlasnika zgrade, ali oni tvrde da nemaju dozvolu dvaju klijenata koji žive u Austriji za istupanje u medijima, a treći vlasnik nekretnine koji živi u Zagrebu i koji je želio ostati anoniman za Nacional je izjavio da će prvi put u zgradu ući u petak, 1. srpnja, kada će sud izvršiti postupak osiguranja dokaza kako bi se utvrdilo stanje nekretnine.

Iz dopisa koji je stigao u redakciju Nacionala vidi se da odvjetnici i vlasnici zgrade optužuju još uvijek aktualnog ministra Klimana da je kao predsjednik udruge “Mi” kriv za odugovlačenje predaje nekretnine i tvrde da će tražiti odštetu zbog pretrpljene štete jer gotovo tri godine nisu mogli ući u zgradu. Ministar Kliman nije želio komentirati slučaj i tvrdi da “već duže vrijeme nije predsjednik HKZ-a ‘Mi’’’. Kliman nas je uputio na glavnog tajnika udruge, zagrebačkog odvjetnika Denisa Bajsa koji je za Nacional potvrdio da su u sporu s vlasnicima zgrade, ali da ministar nema nikakve veze s tim slučajem i da je očito kako netko neosnovano želi uvući Klimana u aferu da bi skrenuo pažnju na slučaj. Bajs je rekao da je u zgradi godinama udruga “Mi” vodila dom za studente “Alojzije Stepinac”, u kojem su bili smješteni siromašni studenti koji dolaze izvan Zagreba. Dom je prestao raditi kada je udruga zapala u financijske probleme zbog duga za vodu.

“Imali smo oko 300 tisuća kuna duga za vodu i to zato što su se na naš priključak spojili Kinematografi, zbog kojih nam je račun mjesečno bio veći za otprilike pet tisuća kuna. Zanimljivo je to da kada smo poslali prijavu DORH-u, odgovoreno nam je da je voda javno dobro i da se ne može ukrasti. Nakon tog odgovora nismo imali drugog izbora nego zatvoriti dom i početi vraćati taj veliki dug”, otkrio je Bajs i rekao da je početkom 2013., tijekom vraćanja zgrade današnjim vlasnicima, na teren izašao sudski vještak koji je procijenio da je udruga “Mi” u nekretninu uložila 751.490 kuna te da po članku 49., stavku 3 Zakona o najmu ima pravo na povrat tog novca od novog vlasnika.

“Mi smo se pokušali dogovoriti s novim vlasnicima, ali to nismo uspjeli. Usprkos tome, na sjednici predsjedništva udruge donesena je odluka da se nekretnina vrati vlasnicima i da se kasnije pokrene postupak u kojem bi tražili povrat uložena novca. Međutim, odvjetnici vlasnika nisu pristali da im mi vratimo nekretninu, nego su insistirali na tome da vratimo ključeve MORH-u, a potom da ih MORH vrati njima”, rekao je za Nacional glavni tajnik udruge “Mi” i dodao da je nakon toga pisao DORH-u te tražio da se očituje o slučaju. Iz DORH-a je stigao odgovor da Hrvatska nije dio spora između stranaka i da sva sporna pravna pitanja trebaju rješavati udruga i vlasnici nekretnine u Jurišićevoj 6. Bajs tvrdi da je takvim odgovorom bilo jasno da MORH više nije stranka u slučaju pa on nije imao drugih opcija nego poštom poslati ključeve odvjetnicima i vlasnicima zgrade.

“Smatram da smo mi tako vratili zgradu vlasnicima i ispunili svoju obvezu. Čini mi se da su vlasnici bili svjesni da u ovom trenutku nemaju kupca, a da od naše udruge ne mogu dobiti nikakvu odštetu pa su željeli prisiliti MORH da im vrati zgradu jer bi u tom slučaju mogli tužiti državu i dobiti veću naknadu zato što posljednje tri godine nisu mogli raspolagati nekretninom”, zaključio je Bajs i napomenuo da za slučaj nikako nije mogao biti odgovoran ministar Kliman jer je o svemu odlučivalo predsjedništvo udruge koje ima 11 članova i sve odluke donosi s natpolovičnom većinom glasova.

Vlasnici zgrade tvrde suprotno i kažu da udruga “Mi” već deset godina odbija primopredaju te da su ključeve zgrade poštom dobili desetak dana nakon što je jedan od vlasnika premijeru Tihomiru Oreškoviću poslao pismo, u kojem ga je upozorio da je jedan od njegovih ministara na čelu udruge koja ne želi vratiti nekretninu MORH-u. On tvrdi da će tek u petak znati u kakvom je stanju nekretnina i kakvu je zapravo štetu napravila udruga “Mi”, a kaže i da uopće ne zna živi li netko ilegalno u toj zgradi. Vlasnik zgrade osporio je i dopis DORH-a u kojem se navodi da sva sporna pravna pitanja trebaju rješavati udruga i vlasnici nekretnine. Tvrdi i da ima dopis DUDDI-ja u kojem ta institucija traži od MORH-a da mu vrati zgradu jer je već dugi niz godina ne koristi. Za njega je skandalozno da DORH kaže da država nema više veze s nekretninom i tvrdi da je nevjerojatno da na prvom ulasku u sporni objekt, nakon što je i pravomoćno postao vlasnik zgrade, neće biti nijednog predstavnika države.

Komentiraj