Ministar izgubio pravo da potvrdi imenovanje šefova županijskih bolnica

Ministar zdravstva izgubio je pravo da potvrdi imenovanje šefova županijskih bolnica, nakon što je Ustavni sud ukinuo odredbu zakona iz 2016., piše danas Jutarnji list.

Ustavni sud županijama je vratio potpunu autonomiju u imenovanju upravnih vijeća bolnica koje su u njihovu vlasništvu i to tako što je ukinuo odredbu Zakona o sanaciji javnih ustanova prema kojoj je, nakon što bi država obustavila sanaciju bolnice i vratila osnivaču (županiji) osnivačka prava, ministar zdravstva zadržao pravo davanju suglasnosti na imenovanje novog ravnatelja.

Takvu je odluku Ustavni sud donio povodom zahtjeva za ocjenu suglasnosti Zakona o sanaciji javnih ustanova iz 2016. godine koji je podnijelo 46 zastupnika.

Inicijator ocjene ustavnosti izmjena Zakona o sanaciji javnih ustanova iz 2016. bio je SDP jer je tim zakonom tadašnja, HDZ-ova Vlada ukinula program sanacije bolnica koji je 2012., za mandata Rajka Ostojića u Ministarstvu zdravstva počela SDP-ova.

Zakon o sanaciji javnih ustanova bio je usvojen 2012. godine s ciljem saniranja prezaduženih bolnica. Država je odlučila riješiti njihov dug, ali su zato osnivačima oduzeta osnivačku prava, a vlada je imenovala sanacijske upravitelje i sanacijska vijeća.

U postupak sanacije ušla je 31 zdravstvena ustanova, od čega je bilo 18 županijskih bolnica.

Ipak, sanacije nisu postigle svoj učinak. Bivši HDZ-ov ministar Dario Nakić koji je 2016. godine ukinuo program sanacija rezimirao je SDP-ov plan rješavanja dugu bolnica iznošenjem podataka, prema kojima je na početku sanacije bio utvrđen manjak od 2,1 milijardu kuna, a tijekom 2013. i 2014. za sanaciju je izdvojeno 3,5 milijardi kuna.

Komentiraj